X 
Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3725

Lucinschi, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Heydar Aliyev: O viziune strategică remarcabilă

10 mai. 16:27   Societate
2143 0

Azerbaidjanul sărbătorește aniversarea lui Heydar Aliyev, care pe 10 mai ar fi împlinit 100 de ani.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, care a deținut funcția de șef al statului în aceeași perioadă complicată, păstrează cele mai calde amintiri despre celebrul lider azer, mai ales că președinții se cunoșteau încă din anii 70 ai secolului XX.

"În 1970, a avut loc un eveniment pentru tineret la Baku, la care au participat reprezentanți ai tuturor republici ai uniunii. A fost deschis un nou palat Gulistan, acolo a avut loc evenimentul. La mine s-a întîmplat că fiul meu Chirill se născuse cu o zi înainte, iar soția mea era încă în spital, iar eu am zburat la Baku", povestește fostul președinte.

În Azerbaidjan, oaspetele din Moldova a primit multe mesaje de felicitare cu ocazia acestui eveniment semnificativ. Așa a avut loc cunoștința între Petru Lucinschi și primul secretar Heydar Aliyev, care a durat mai bine de 30 de ani.

Ea s-a transformat într-o prietenie peste 4 ani, cînd o delegație a Uniunii Sovietice condusă de președintele Consiliului de Miniștri Kosygin a mers la București pentru a sărbători împlinirea a 30 de ani de la eliberarea României de fascism.


"Primesc un sunet de la Moscova: sînteți inclus în delegație. Plecarea din Suhumi, pentru că acolo se odihnea Kosîghin. Am zburat la Suhumi. Heydar Aliyev, însoțit de Shevardnadze cu mașina din Azerbaidjan, la fel, a venit la Suhumi. Am zburat împreună la București.

În București, cum se întîmplă mereu în străinătate, există o situație specială. Atunci eu eram secretarul Comitetului Central, el era primul secretar al Comitetului Central. Kosîghin, în calitate de șef al delegației, mereu era undeva într-o parte, iar noi - pe celălalt podium, luam prînzul, luăm cina împreună. Adică s-au dezvoltat așa niște relații de prietenie. De exemplu la hotel – care era un fel de reședință - petreceam timpul împreună, mergeam împreună la piscină. La București i-am propus să guste coniacul moldovenesc "Codru", care abia apăruse atunci, nici etichetă încă nu avea", își amintește Petru Lucinschi.

Ulterior, liderii republicilor, atunci încă ale uniunii, s-au întîlnit de mai multe ori la diferite evenimente, au lucrat împreună la Moscova, cînd Heydar Aliyev a devenit primul vicepreședinte al Consiliului de Miniștri al URSS și membru al Biroului Politic.

Lucinschi a spus că pînă la sosirea lui Heydar Aliyev, Azerbaidjanul era practic în umbră.

"Odată cu sosirea sa, au început transformările. Odată, fiind în Azerbaidjan, Leonid Ilici Brejnev a spus fraza: "Azerbaidjanul merge cu pași mari înainte". Eu cred că și acum putem folosi această frază.

Heydar Aliyev a devenit membru candidat al Biroului Politic, împreună deja cu Georgia. Azerbaidjanul, avînd resurse, a început să se dezvolte în toate direcțiile. Și din punct de vedere economic, și în industria petrolieră, și în toate celelalte.

Indicatorii economici au crescut foarte mult. Și, desigur,totul datorită lui. Pentru prima dată, despre Azerbaidjan a început deja să vorbească toți. Și iată el a devenit prim-vicepreședinte al Consiliului de Miniștri, membru al Biroului Politic", explică fostul președinte al Republicii Moldova.

El a vorbit și despre faptul cum cele două republici unionale erau comparate în privința realizărilor în domeniul agricol. "O dată Azerbaidjanul ne-a depășit. A obținut aproape 2 milioane de tone la recoltarea strugurilor, iar noi am strîns 1,5 milioane tone. Aceasta este ceea ce caracterizează ocupația lui Heydar Aliyev de probleme permanente.

Dar vreau să subliniez principalul lucru: viziunea strategică. Îmi amintesc cîte probleme erau cu această conductă Ceyhan-Baku, prima conexiune. Era la începutul anilor 2000, eram la Ankara. Era un summit și noi cu toți, șefii de stat, așteptam în hol, pînă ce el, Demirel, și reprezentanții companiilor petroliere au terminat negocierile cu privire la Contractul secolului.

Trebuia să creeze o organizație, un consorțiu, iar un consorțiu este o muncă uriașă. Acolo este vorba despre distribuția împuternicirilor, dobânzilor etc. Toate companiile globale au fost invitate și au creat un consorțiu. Atunci extrăgeau, pare-mi-se, 5 milioane, apoi de-odată – 55. Și apoi - gaze...

Aceasta și înseamnă gîndirea strategică. Mereu existau discuții despre perspectivele Azerbaidjanului privind petrolul și gazul. Practic, acțiunile sale au asigurat acest viitor. Dacă el nu ar fi prevăzut atunci sau acest consorțiu ar fi fost creat în alte condiții, nu se știe cum ar fi decurs lucrurile", a spus Lucinschi, adăugînd că este foarte bucuros că Moldova a fost inclusă în coridorul de transport Caucaz Asia–Europa.

Heydar Aliyev a făcut acest pas la cererea omologului său moldovean, cu care a menținut relații de prietenie timp de mulți ani. Petru Lucinschi a subliniat cu admirație: "Un om solid, este un om de cuvînt".

Președinții Moldovei și Azerbaidjanului au devenit fondatorii de facto ai Organizației Internaționale GUAM în 1997 din cauza necesității ratificării Acordului din epoca sovietică privind desfășurarea armelor cu rază medie de acțiune.

"Shevardnadze, în calitate de fost ministru de externe, spune: Poate ne vom aduna cumva și vom aplica o abordare unificată cu privire la această problemă?. Era prezent și Hasanov, ministrul Afacerilor Externe al Azerbaidjanului, și a spus: "Poate ar trebui să-o numim respectiv - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova - GUAM?". Sună bine. Și așa am fost de acord. Cîteva luni mai tîrziu, la Strasbourg, Heydar Aliyev ne-a invitat la un mic dejun de afaceri și am convenit să creăm o astfel de organizație. După aceea, și Karimov din Uzbekistan și-a declarat dorința de a se alătura și aceasta a devenit GUUAM. Și noi am făcut acest lucru.

Deci, la toate întîlnirile, părea de la sine înțeles că primul cuvînt i se oferea lui Heydar Aliyev. Și cînd mergeam la Moscova –acest lucru se întâmpla de cele mai multe ori – și în perioada lui Elțin, cît a lui Putin. Aksakal! Dar el era așa și după vîrstă, și după experiență", a spus fostul șef al statului.

El a vorbit, de asemenea, despre discuțiile confidențiale care au avut loc între cei doi președinți, la diferite evenimente și, în concluzie, și-a adus din nou aminte despre una dintre primele întîlniri cu Heydar Aliyev în timpul călătoriei în România și despre degustarea coniacului "Codru".

"Și să vezi! Peste mulți, mulți ani, i-am dăruit o astfel de sticlă Codru lui Ilham Aliyev, povestindu-i despre această situație.

Noi aproape întotdeauna am avut aceleași poziții. Și acest lucru se referea și la Parlament, și la alte aspecte. Și între țările noastre s-au dezvoltat relații de prietenie.

Și acum eu mă bucur foarte mult că ne apropiem din nou. Azerbaidjanul cu gazele naturale ajunge deja aici - în Bulgaria, în România. Pe viitor, poate și la noi va ajunge vreo conductă", speră Petru Lucinschi.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?