Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Locul Procurorului General este în componența CSS

16 sep. 2021,, 07:07   Societate
3108 1

Instituția prezidențială va pune la dispoziția Curții Constituționale stenograma ședinței Consiliului Suprem de Securitate din 10 august, dacă acest lucru va fi solicitat.

O spune vicepreședintele PAS, Vladimir Bolea, după ce Procuratura Generală a anunțat că solicită Înaltei Instanțe excluderea Procurorului General din componența CSS. Motivul invocat în sesizarea Procuraturii este faptul că în timpul ultimei ședințe CSS, președintele Maia Sandu ar fi obiectat reprezentanților Procuraturii lipsa urmăririlor penale pe numele liderilor opoziției, notează IPN.

Atît președintele țării, cît și Ministrul Justiției neagă faptul că în timpul ședinței CSS din 10 august șeful statului ar fi cerut Procuraturii începerea urmăririlor penale pe numele unor reprezentanți ai opoziției parlamentare. Vicepreședintele PAS spune că pentru a face lumină în acest caz, instituția prezidențială ar putea pune la dispoziția judecătorilor Curții Constituționale stenograma ședinței.

„Cu siguranță, la cererea Curții Constituționale, Președinția va prezenta stenograma ședinței, pentru că altă modalitate de a demonstra că au fost sau nu făcute astfel de declarații, nu există. Locul Procurorului General este în componența Consiliului Suprem de Securitate. Noi am declarat în repetate rînduri că fenomenul corupției este cel mai mare atentat la securitatea națională și Procuratura Generală este un instrument de luptă cu acest flagel”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

În același timp, Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării se arată nedumerit de solicitarea Procurorului General de a fi exclus din componența CSS. Procurorul General este o figură cheie în cadrul acestei entități consultative, spune Gligor.


„Dacă nu participă Procurorul General la ședințele Consiliului Suprem de Securitate care mai este rostul acestui Consiliu? Procuratura este vîrful de lance în lupta cu corupția, crima organizată și trebuie să lucreze mînă în mînă cu SIS, pentru că SIS nu are competența de urmărire penală. Dacă aceste două instituții nu colaborează, nu comunică între ele pe subiecte de securitate, dacă aceste instituții nu au o comunicare și cu șeful statului, care este purtătorul mandatului din partea poporului, atunci statul devine nefuncțional. Stoianoglo vrea să arate că ignoră instituția prezidențială”, a spus Ștefan Gligor.

Și comentatorii politici se arată convinși că sesizarea privind excluderea Procurorului General din componența CSS este o încercare a Procurorului General de a se disocia de instituția prezidențială.

„Ar fi fost motiv de sesizare a Curții Constituționale situația în care Procurorul General ar fi fost exclus din componența Consiliului Suprem de Securitate. Această dispută capătă un caracter de gherilă între Președinție și Procuratura Generală. Acum Procuratura Generală prin persoana lui Stoianoglo încearcă să se izoleze. Această situație poate fi depășită doar dacă Procuratura va începe a funcționa în conformitate cu prevederile legale. Stoianoglo trebuie să înțeleagă valul de schimbare din societate și așteptările care există din partea societății ca persoanele care s-au făcut vinovate de actele de corupție de mari proporții, să fie trase la răspundere”, a spus Ion Tăbîrță.

Ieri, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a depus o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității prevederilor prin care i s-a instituit calitatea de membru de drept în componența Consiliului Suprem de Securitate. Stoianoglo face trimitere la ultima ședință CSS în timpul căreia Procuraturii i s-ar fi imputat lipsa dosarelor penale pe numele reprezentanților opoziției. Stoianoglo califică situația drept intolerabilă și spune că prin această abordare se atentează la principiul separației și echilibrului puterilor în stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?