Grija locuitorilor de aici se datorează faptului că stadionul, unde sînt depozitate ramurile, se află în apropierea nemijlocită a blocurilor locative, garajelor şi obiectelor de menire socială. Cu localnicii a comunicat grupul de filmare al portalului NOI.md.
ElenaVoronina, care locuieşte nu departe de depozitul spontan de crengi de pe stadion în zona Aeroportului Internaţional, a comunicat că transportarea arborilor doborîţi pe acest teritoriu a început peste două săptămîni după intemperia din aprilie. „Pomii, care s-au prăbuşit pe loc din cauza ninsorilor, la început erau evacuaţi cu încetul de aici. Dar peste două săptămîni după calamitate am observat că la noi au început să aducă rămăşiţe ale arborilor din alte raioane ale Chişinăului. Aici au apărut poliţistul de sector şi un şef de la serviciul municipal, care au examinat locul şi, probabil, au dat „indicaţii” să organizez aici un depozit de crengi. Nouă ni s-au dat asigurări că este o măsură temporară şi ne-au prezentat o scrisoare de la primărie, în care se indica că în curînd vor evacua de aici toate cregile”, a relatat o localnică în interviul pentru NOI.md.
Ea a menţionat că acţiunile serviciilor municipale au creat incomodităţi considerabile localnicilor. “Cele două săptămîni, pe parcursul cărora au promis să cureţe stadionul nostru, s-au prelungit pe două luni. Numai cu o săptămînă în urmă camioanele au încetat să mai vină încoace. Zilnic la noi veneau aproximativ cite 10-12 camioane. După aceasta, în general era imposibil de a ne plimba pe stadion. În afară de aceasta, crengile au început să le depoziteze lîngă garaje. Ramurile s-au uscat peste trei zile, iar garajele sînt acoperite cu carton gudronat (material pentru acoperiş din carton solid – n.red.). Dacă aceste crengi, să nu dea Domnul, se vor aprinde ca la Buiucani, garajele vor izbucni ca nişte chibrituri”, a adăugat Elena Voronina.
Împreună cu crengile aici se aduce şi gunoi, care după spusele localnicilor, ademeneşte “oaspeţi” nedoriţi. “Aici au apărut şerpi, care niciodată nu erau aici. Ne este frică că aici ar putea apărea şi şobolani. În raionul nostru multe clădiri sînt dispuse foarte compact. Casele locative, biserica, grădiniţa de copii şi garajele sînt foarte aproape de acest depozit de crengi, care în caz de incendiu va otrăvi locuitorii cu substanţe toxice. Noi ne-am adresat preturii, dar ne-au răspuns că nu nepot ajuta cu nimic şi ne-au îndemnat să rezolvăm problema din cont propriu”, a comunicat Alexandru Şevciuc, locuitor din raionul Aerportului Internaţional.
Precizăm că temerile mai multor locuitori ai Chişinăului în legătură cu crengile, depozitate lîngă case, au sporit după incendiul, care s-a produs la Buiucani în noaptea spre 10 iulie. Incendiul s-a extins pe trei hectare ale gunoiştii, unde din aprilie au fost aduse crengile arborilor doborîţi în urma ninsorilor de primavera. La faţa locului s-au deplasat cinci echipaje de pompieri, care au localizat focul în trei ore.
Anterior, locuitorii de la Botanica au solicitat autorităţilor municipale să evacueze crengile uscate, care erau depozitate pe cîteva sradioane locale. Ei cred că depozitele spontane de ramuri periclitează sănătatea şi viaţa lor şi a copiilor lor.
Adăuga comentariu