X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locuitorii unui sat din raionul Strășeni, de aproape două luni, fără apă la robinet

12 ian. 2020,, 13:25   Societate
3545 0

De aproape două luni de zile, oamenii din satul Lupa-Recea, raionul Strășeni, stau fără apă la robinet, deși majoritatea au achitat mii de lei pentru a fi conectați la apeduct.

Izvorul a secat, iar utilajul de pompare e învechit și nu face față, pentru a pompa apa de la o adîncime mai mare. În aceste condiții, sătenii sînt nevoiți să care apa cu gălețile de la fîntînile din sat. Autoritățile locale, promit să găsească o soluţie, dar, la primăvară.

Peste 80 de familii din sat au rămas fără apă potabilă, iar unica apă bună pentru consum o pot găsi la cele trei fîntîni din centru satului.

Angela Pruteanu spune că acum patru ani, a achitat peste zece mii de lei, pentru a fi conectată la apeduct. Acum, femeia, zilnic, trebuie să meargă la fîntînă de cel puțin, cinci ori, pentru a-și aproviziona gospodăria cu apă, scrie noi.md cu referire la publika.md.

"Iaca uitați-vă nu avem apă. Eu de exemplu din vară nu am.Turnăm aici în garafe și le umplem și cînd am de spălat torn apă cu mîna în mașină. De acum, mașina se defectează. Și de șapte ori, cîte două găleți. Și cîte 20 sau 25 de găleți cîteodată aduc", a povestit locatara, satul Lupa-Recea, Strășeni, Angela Pruteanu.


Locuitorii spun că sînt nevoiți să parcurgă cîțiva kilometri pentru a aduce apă acasă.

"Foarte greu mă descurc. Am șase copii la întreținere, sînt operată, cu mîna operată și eu nu pot spăla. Aducem iaca de la fîntînă de aici apă, undeva e un kilometru și jumătate, cu căruța sau cu ce ne cade".

"De băut, de mîncat și de spălat. În fiecare zi vin cu mașina. Mă mai duc pe la satul vecin, cinci kilometri, mă duc cu mașina și aduc de acolo apă".

"Am plătit ca să îmi aducă apă acasă. Trebuie să plătesc 50 de lei. Îmi este greu. Tare greu îmi este. Sunt nevoită să plătesc. Mă rog la unul și la altul".

Unii dintre locatari spun că au fost nevoiți chiar să plece din localitate, din cauza acestei probleme. Este și cazul familiei Creciun, care de două luni s-a mutat cu traiul temporar, în satul vecin, Cojușna.

"Am fost nevoită chiar să plec din acest sat, cu părere de rău. Am luat copilașii și m-am mutat acolo, asistența socială mi-a dat o casă. Fără apă nu poți face nici mîncare, nici să te speli, absolut nimic. Dacă o să fie apă, eu o să mă întorc în sat", a spus locatara, satul Lupa-Recea, Strășeni, Maia Creciun.

Tot din această cauză, grădinița din sat și-a sistat activitatea de mai multe ori.

"Pe timpuri învechite, ne alimentam de la propriile fîntîni și ne-am întors înapoi. Am dezinfectat apa, ne-am conectat la apeductul personal și ne folosim pînă la moment. Desigur nu este apă potabilă, o folosim doar în cazuri tehnice", a afirmat directorul Grădiniței Lupa-Recea, Larisa Tincu.

Primarul satului spune că planuri are, nu şi bani.

"Acuma lucrăm asupra elaborării proiectului tehnic pentru forarea unei noi sonde. Cred că în decurs la cîteva luni va fi gata. În primăvară vrem ca proiectul să fie gata și devizele, iar pînă în vară să începem nemijlocit lucrările. Cu părere de rău, nu avem altă soluție, debitul este foarte mic și nu permite alimentarea", a comunicat primarul satului Lupa-Recea, Strășeni, Mihail Cotelea.

Apeductul din satul Lupa-Recea a fost construit acum patru ani, iar valoarea totală a proiectului a constituit peste două milioane de lei. În sat sînt peste 400 de locuitori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?