COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Locuitorii din Găgăuzia nu se pot bucura de apă care să corespundă normelor

Locuitorii din Găgăuzia nu se pot bucura de apă care să corespundă normelor

Apa potabilă care vine centralizat în casele locuitorilor, precum şi mare parte din bazinele acvatice din UTA Gagauz-Yeri, nu corespund normelor.

Informaţia a fost făcută în contextul Zilei internaţionale a monitorizării apei, marcată în fiecare an, la 18 septembrie, transmite Moldpres cu referire la presa regională.

În autonomia găgăuză sunt înregistrate 62 de bazine acvatice, iar specialiştii afirmă că majoritatea din acestea, la fel ca şi nisipul de pe mal, nu corespund normelor sanitar-igienice.

Cauza principală a situaţiei create constă în activitatea neconformă a construcţiilor de epurare. „Staţiile de epurare din Comrat efectuează doar curăţarea mecanică. O situaţie ceva mai bună este la Vulcăneşti şi Ceadâr-Lunga. În acelaşi regim se lucrează în localitatea Svetlîi, însă nicăieri nu se face curăţare biologică”, a menţionat pentru gagauzinfo.md Evgheni Şevcenco, director adjunct al Agenţiei de mediu în UTA Gagauz-Yeri.


Autorităţile de la Comrat anunţă că pentru a redresa situaţia sunt întreprinse mai multe măsuri. Astfel, în satul Bugeac a fost edificată o nouă staţie de epurare, se apropie de sfârşit construcţia sistemului de sanitaţie. Noi construcţii de epurare vor fi lansate în satul Chioselia Rusă, în comuna Svetlîi, iar la Comrat sunt în derulare lucrări de schimbare a unui colector etc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load