COVID-19 în MOLDOVA

Locuitorii comunei Trușeni se plîng că nu le ajunge apă

Locuitorii comunei Trușeni se plîng că nu le ajunge apă

În timp ce guvernanții vor să umble la resursele din subteran, unele sate duc lipsă de apă potabilă. Este și cazul mai multor locuitori din comuna Trușeni, care se plîng că apa din rețeaua centralizată este puțină, iar fîntînile au secat.

Administrația locală spune că fîntîna arteziană existentă nu face față numărului mare de locuitori și urmează să mai fie construită una. Peste 700 de locuitori dintr-o parte a comunei Trușeni iau apă de la o singură fîntînă arteziană. Aceasta este puțină, așa că oamenii scot și din fîntîni, doar că și acolo se termină deja. De calitatea proastă a apei se plîng și locuitorii din alte părți ale comunei Trușeni. Un locuitori al comunei Trușeni, Dumitru Apostu, spune că a mers la un laborator pentru a face analiza calității apei.

„E o apă foarte rea cu foarte mulți nitrați, cu o duritate mare și o foarte mare cantitate de calcar. Apa pe care o avem în fîntîni se folosește numai la irigare și la uz casnic. Nici într-un caz de consum”, spune bărbatul.


Pentru băut, Dumitru Apostu cumpără apă sau aduce de la izvor. „Una din soluții este un filtru de filtrare a apei pentru a reduce surse de calcar. Cînd se udă grădina nu merge prin filtru și face apa așa un fel de pete albe, se observă că sînt săruri care rămîn la suprafață”, mai spune locuitorul comunei.

Viceprimarul comunei Trușeni susține problema lipsei apei urmează să fie rezolvată. „Acum noi planificăm să construim încă o fîntnă arteziană și eu mă gîndesc că o să soluționăm. Pînă atunci pe sectoare o să rezolvăm, adică o zi într-o parte o să dăm, o altă zi în altă parte”, asigură viceprimarul Sergiu Grozavu. Potrivit viceprimarului, fîntîna arteziană existentă are capacitatea de a asigura cu apă mai puțin de jumătate dintre cei 700 de locuitori din respectivul sector al comunei Trușeni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load