TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Lockdown în R. Moldova. Ce restricții ar putea fi impuse

Președinția a remis astăzi Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia.

„Oamenii nu trebuie lăsați singuri în fața pandemiei. Statul trebuie să aibă ca prioritate fundamentală protejarea vieții și sănătății cetățenilor și să ofere ajutor economic. Pentru a evita o carantină dură, sînt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămîni ca să oprim răspîndirea virusului. Este esențial să scădem rata infectărilor prin restricții bine gîndite și implementate riguros”, a spus Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Totodată, CSS propune, în mod special, măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă. Printre acestea, cele mai importante sînt:

  • compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămînă;
  • simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști;
  • instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților;
  • instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici;
  • elaborarea mecanismelor de subvenționare a agenților economici pentru compensarea pierderilor;
  • asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextul Covid-19.

De asemenea, potrivit deciziei CSS, se impune blocarea urgentă a cheltuielilor neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, precum și adoptarea unor măsuri imediate pentru susținerea sistemului de sănătate.

„Guvernul și Parlamentul trebuie să ajute oamenii ca să treacă prin această perioadă grea. O reacție profesionistă și promptă ne va ajuta să protejăm oamenii atît în fața virusului, cît și în fața crizei economice”, a menționat Maia Sandu.


Decizia integrală a CSS poate fi găsită la - http://bit.ly/decizia-CSS-13martie

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load