X 

Litvinenco: Trebuie să excludem oligarhii din procesul de decizii politic, audiovizual și economic

13 dec. 2022,, 17:40   Societate
1743 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a participat pe 13 decembrie la Forumul pentru integrare europeană a Republicii Moldova în cadrul panelului dedicat reformei justiției și anticorupție. În intervenția sa, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a vorbit despre angajamentele Republicii Moldova în contextul aderării ca stat candidat la Uniunea Europeană.

Sergiu Litvinenco a vorbit despre angajamentul de deoligarhizare a statului, care, de fapt, este și un angajament al guvernării față de cetățenii Republicii Moldova, transmite newsmaker.

„Pînă la finele anului, trebuie să avem un concept și o viziune clară, cum anume vom realiza această deoligarhizare. Esența conceptului este de a exclude oligarhii din procesul de decizii în domenii, precum cel politic, audiovizual și economic”, a spus Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Litvinenco, a menționat despre un angajament important al Republicii Moldova, care vizează activitatea instituțiilor statului în domeniul combaterii corupției și aplicării sancțiunilor.

Sergiu Litvinenco a mai adăugat că după realizarea reformei „pre-vetting”, urmează să fie reformată și Curtea Supremă de Justiție (CSJ).


„Ministerul Justiției are deja un proiect de lege, care a obținut un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneția, iar în primăvara anului 2023, să inițiem și reformarea CSJ”, a punctat ministrul Justiției în cadrul evenimentului.

Forumul anual de integrare europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuţii pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în faţă Republica Moldova pe calea integrării europene.

Evenimentul este organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politica Externă APE, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Amintim că autoritățile Republicii Moldova au, în premieră, un proiect de țară, pe care sînt datoare să îl ducă la bun sfîrșit. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, în cadrul Forumului anual de integrare europeană a Republicii Moldova. La eveniment a participat și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mazeiks, care a lăudat eforturile Executivului, dar și al societății civile în procesul de integrare în UE.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?