X 
Puterea stiri: 7334
Criza energetică stiri: 1129

Litvinenco: Stoianoglo s-a comportat de parcă era avocatul lui Platon

24 mai. 08:15   Societate
2132 0

Dacă președintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcție, va fi inițiat un nou concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.

O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia pînă la sfîrșitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere. Sergiu Litvinenco spune că membrii CSP au oferit calificativul „nesafisfăcător” activității procurorului general, întrucît Alexandr Stoianoglo nu și-ar fi înțeles esența funcției, notează IPN.

Sergiu Litvinenco spune că în urma raportului realizat de comisia de evaluare a performanțelor procurorului general, s-a constatat că Stoianoglo ar fi avut o relație apropiată cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, pe care l-ar fi favorizat. Mai mult, potrivit raportului comisiei, Stoianoglo i-a cerut consultații juridice lui Platon pentru formularea unei cereri de chemare în judecată din numele unei instituții a statului.

„Urmare a analizei raportului, urmare a audierii atît a membrilor comisiei de evaluare, cît și a procurorului general suspendat, CSP a decis să acorde calificativul nesafisfăcător dat fiind faptul că în raport au fost lucruri ieșite din comun, strigătoare la cer. Analiza arată că Alexandr Stoianoglo nu și-a înțeles esența funcției. Este inadmisibil într-un stat de drept ca procurorul general să solicite consultanță juridică de la o persoană investigată de procuratură. Am asistat la o apărare a lui Veaceslav Platon, de parcă Stoianoglo era avocatul lui Platon. Abordarea și comunicarea lui Alexandr Stoianoglo în raport cu Plahotniuc a fost una corectă, doar că nu a avut aceeași abordare și în cazul lui Platon”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit legii, procurorul general este demis din funcție de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

„Dacă președintele va semna decretul de eliberare, funcția devine vacantă și vor exista toate condițiile pentru inițierea unui concurs pentru funcția de procuror general. Anul acesta trebuie să avem un nou procuror general. Hotărîrea CSP a fost contestată, deși încă nu s-a ajuns la hotărîrea motivată. Alexandr Stoianoglo are dreptul să conteste”, a mai spus ministrul Justiției.

Procurorul general suspendat a calificat raportul comisiei de evaluare drept unul subiectiv și părtinitor care nu are niciun temei factologic sau legal. Alexandr Stoianoglo a contestat în instanță raportul, după ce i s-a oferit calificativul „nesatisfăcător” la capitolul eficiență, integritate, comunicare internă și externă, precum și la capitolul managementul resurselor umane.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав