Cazul Șor stiri: 594

Litvinenco: „Proiectul privind reformarea CSJ va fi definitivat în scurt timp, în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția”

25 oct. 2022,, 11:56   Societate
1641 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că după avizul publicat ieri, 24 octombrie, de către Comisia de la Veneția, poate începe reforma Consiliului Suprem al Justiției (CSJ). Totuși, pînă la adoptarea proiectului este necesar de rezolvat unele lucruri, transmite tv8.md.

„Deși mai sînt unele lucruri de clarificat, de principiu Comisia de la Veneția se expune pozitiv asupra proiectului legii. Asta înseamnă că reforma Curții Supreme de Justiție, după constituirea noului Consiliu Superior al Magistraturii, poate începe”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, este necesar de rezolvat mai multe lucruri pînă la adoptarea proiectului.

„Din textul legii trebuie să rezulte clar că anume Consiliul Superior al Magistraturii este organul decisiv cu privire la consecințele evaluării. Altfel spus, toate deciziile referitoare la păstrarea sau eliberarea judecătorilor vor fi luate de CSM. Trebuie să revizuim procedurile aferente transferului judecătorilor actuali ai Curții Supreme de Justiție ca urmare a evaluării la o instanță inferioară. Adică, dacă actualii judecători din CSJ trec evaluarea, ei trebuie să-și exercite în continuare mandatul de judecător la CSJ. Urmează a fi clarificate unele competențe ale CSJ. În special caracterul actelor CSJ. Comisia de la Veneția reiterează că o evaluare de genul celei propuse în proiectul legii este un mecanism extraordinar și de folosință rară, aplicabil doar în circumstanțe de necesitate gravă în sistemul de justiție. Exact cum este cazul Republicii Moldova”, a subliniat Litvinenco.

Totodată, ministrul dă asigurări că „proiectul va fi definitivat în scurt timp în conformitate cu Avizul Comisiei de la Veneția”.


Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) este a doua etapă a procesului de curățare a justiției după Consiliul Superior al Magistaturii (CSM), care se realizează la moment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?