Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Litvinenco: Poliția a intervenit corect. Alexandru Postica: Decizia CSE este abuzivă

21 oct. 2022,, 07:22   Societate
1465 0

Poliția a avut probe concludente de încălcare a ordinii publice. O spune ministrul justiției Sergiu Litvinenco, potrivit căruia oamenii legii au acționat stric în baza deciziei Comisiei Situații Excepționale atunci cînd au evacuat corturile protestatarilor din centrul Chișinăului.

De cealaltă parte, expertul Promo-Lex, Alexandru Postică, a calificat drept abuzive acțiunile poliției și spune că astfel a fost încălcat dreptul oamenilor la întrunire, notează IPN.

Ministrul justiției spune că a susținut în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale decizia care oferă polițiștilor prerogativa de a sista un protest, dacă acesta încalcă ordinea publică și îngrădește accesul la libera circulație pe traseele publice. Sergiu Litivinenco spune că acțiunile polițiștilor au fost proporționale cu abaterile de la lege comise de protestatari.

„Legea privind întrunirile este o lege foarte bună și prevede doi subiecți care pot sista o întrunire, administrația publică locală și organizatorul. Am constatat că, deși au existat suficiente materiale, informații că s-a încălcat grav ordinea publică, administrația publică locală nu a acționat. Prin decizia CSE s-a stabilit această posibilitate ca în situația în care se încalcă grav ordinea publică, dar organizatorul sau administrația locală nu sistează întrunirea, lucrul acesta îl face poliția. În baza deciziei CSE, poliția a luat decizia pe care a luat-o, avînd probe concludente cu privire la încălcarea ordinii publice”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, expertul Promo-Lex, Alexandru Postica a calificat drept abuzivă decizia CSE, care îngrădește dreptul la întrunire pe tot teritoriul Republicii Moldova. Potrivit expertului, hotărîrea CSE este una repetitivă întrucît deja sînt prevăzute mecanismele de intervenție a poliției în legea cu privire la întruniri.

„Dacă într-o instituție publică, în Parlament sau în Guvern există oameni corupți și faptul este constatat, asta nu duce automat la ilegalitatea Parlamentului sau Guvernului și actelor pe care le adoptă. În cazul unui protest, dacă sînt dubii sau chiar probe că au fost plătiți oamenii să stea acolo, asta nu duce automat la ilegalitatea protestului în sine. Și anterior au existat proteste pe care unii sau majoritatea populației le-a considerat amorale, atunci oamenii au susținut acțiunile poliției de sistare a acelor întruniri și într-un final am avut decizii de condamnare la CEDO pentru acțiunile poliției. Poziția Promo-Lex nu vine să încurajeze acțiunile de corupere a participanților la un protest, dar atît timp cît protestul este în limitele legalității, este pașnic, poliția trebuie să urmeze litera legii”, a spus expertul Promo-Lex, Alexandru Postica.

Anterior și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a criticat decizia CSE. Ombudsmanul a înaintat un demers privind abrogarea sau revizuirea punctului 3 din decizie, astfel încît să fie asigurat un echilibru între respectarea standardelor internaționale și naționale cu privire la libertatea întrunirilor pașnice și respectarea ordinii publice și securității naționale. Ceslav Panico a menționat că dispersarea participanților la protest din seara zilei de 16 octombrie a purtat un caracter arbitrar.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий