Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Litvinenco, nemulțumit că la concursurile pentru șefia procuraturilor raionale participă cîte un singur candidat

17 aug. 2021,, 15:20   Societate
1768

Noului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, se arată nemulțumit de faptul că la concursurile pentru suplinirea funcțiilor de procurori șefi ai procuraturilor raionale participă, în mare parte, cîte un singur candidat.

Acesta consideră că fenomenul are loc în contextul în care procurorii nu au încredere în corectitudinea respectivelor concursuri.

De cealaltă parte, Procurorul General, Alexandr Stianoglo, susține că problema este mult mai complexă și că în funcții de conducere sînt numiți procurori cu experiență.

„Aproape toți procurorii care se propun a fi numiți în funcții de conducere sînt la moment interimari în respectivele procuraturi. Cum se întîmplă așa că interimarii devin automat șefi? Acesta nu este concurs, CSP nu își propune întrebarea, de ce nu sînt cel puțin 2 candidați? Aceeași situație la Hînceși, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Edineț. De ce procurorii nu se înscriu la concurs? Nu cred ca corectitudinea concursului?

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, susține că problema este mult mai complexă. „La prima vedere, dvs aveți dreptate. Toți oamenii pe care i-am promovat la funcția de procuror interimar sînt oameni cu experiență, cu capacități și oameni integri, nu am interzis să participe la concurs niciunei persoane, dar la concurs au participat și persoane care au 5 ani de lucru, nu au experiență, nu pot consolida un colectiv. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru numirea persoanelor în funcție și nici nu avem așa de mulți oameni care sînt capabili și doresc să își asume responsabilitatea de a conduce un colectiv”, a precizat Stoianoglo.


În replică, ministrul Justiției susține că trebuiesc căutate soluții: 1Înțeleg argumentele dvs și nu sînt nici eu susținătorul ideii ca să punem un candidat de formă, cum erau pe vremuri candidați de formă la funcția de președinte al țării, care nu luau niciun vot. Dar trebuie să fie clar, că nu este concurs. Dacă legea prevede doar concurs, poate este cazul să mergem la lege, să vedem ce putem revizui”.

Aceasta este prima ședință a CSP la care participă și ministrul Justiției. Deși Procurorul General i s-a adresat de mai multe ori, pe parcursul ședinței Consiliului, Sergiu Litvinenco a evitat, în repetate rînduri, să îl privească pe Alexandr Stoianoglo, atunci cînd ultimul îi vorbea.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав