Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Litvinenco, după întrevederea cu Kövesi: „Toleranţa zero faţă de corupţie este singura noastră şansă”

13 iul. 07:42   Societate
1997 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a întîlnit ieri cu procurorul-șef al Parchetului European, doamna Laura Codruța Kövesi, care se află într-o vizită la Chișinău.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre reformele din domeniul justiției, independența sistemului judiciar și al procuraturii, combaterea corupției, mecanismele de recuperare și valorificare a bunurilor și activelor obținute de pe urma infracțiunilor de corupție, inclusiv a celor ascunse în străinătate, informează Noi.md

Ulterior, ministrul Justiției și procurorul-șef al Parchetului European au susținut o conferință de presă comună. În discursul său, Sergiu Litvinenco a menționat că sem interesați de experiența doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), avînd în vedere succesele obținute de DNA în investigarea marii corupții din România. „De altfel, ca și pentru cetățenii din România, pentru cetățenii din țara noastră DNA este un etalon al luptei anticorupție, iar dumneavoastră aveți un merit determinant la formarea acestei realități. Ne dorim să avem și la Chișinău un sistem de instituții de luptă împotriva corupției, care să fie funcțional în timp și să reziste eventualelor atacuri la care poate fi supus”, a spus ministrul Justiției.

Sergiu Litvinenco a salutat semnarea unui acord de colaborare între Procuratura Generală și Parchetul European, care urmează să aibă loc astăzi și care va facilita cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda și va oferi posibilitatea de a găsi cele eficiente metode de luptă împotriva corupției.

La final, ministrul Justiției a menționat: „Îmi amintesc cum, în iulie 2018, v-ați adresat poporului romîn cu îndemnul să nu abandoneze lupta cu corupția, care poate fi învinsă. Pentru noi, cei din Republica Moldova erau timpuri dificile, cînd corupţia era cartea de vizită a regimului cleptocratic, care părea de neînvins. Pentru mine personal, aceste cuvinte au fost ca o încurajare şi un apel la acţiune. Experienţa altor state, dar mai ales experienţa Republicii Moldova arată că există o legătură directă între corupţie şi degradarea instituţiilor, între corupţie şi sărăcie şi lipsa de performanţe economice. Iată de ce, toleranţa zero faţă de corupţie în toate manifestările ei este singura noastră şansă de a deveni un stat modern, liber şi prosper. Şi noi vom duce această luptă pînă la capăt, fiindcă este proiectul generaţiei noastre”.


În cadrul discuției, dar și în mesajul transmis în timpul conferinței de presă, procurorul-șef european și-a exprimat deschiderea de a ne susține în eforturile noastre de luptă împotriva corupției, inclusiv la nivelul Parchetului European. Totodată, doamna Kövesi a menționat că reforma justiției și combaterea corupției nu se pot întîmpla peste noapte. Dosarele mari de corupție nu pot fi investigate într-o lună, două sau jumătate de an. Pentru asta este nevoie de timp, multă muncă și eforturi consolidate din partea tuturor instituțiilor. La fel, șefa Parchetului European a reiterat că lupta împotriva corupției este o luptă continuă, care necesită implicare din partea fiecărui cetățean, nu doar a autorităților.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав