X 

Litvinenco despre plata retroactivă: E o decizie neordinară, dar necesară pentru a nu lăsa cetățenii fără gaz

1 feb. 2022,, 20:50   Societate
1881 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu explicații privind decizia care prevede plata retroactivă pentru gazul consumat în luna ianuarie, criticată dur și contestată în instanță de mai mulți juriști și lideri politici.

„Comisia Situației Excepționale a luat deciziile corespunzătoare pentru ca cetățenii Republicii Moldova să nu rămînă fără gaze naturale”, a declarat Litvinenco la emisiunea „În centrul Atenției”, de la Publika TV.

„Deciziile privind aprobarea tarifelor nu pot avea un caracter retroactiv, dar trebuie să luăm în calcul faptul că sîntem într-o stare de urgență instituită prin hotărîrea Parlamentului și că a fost necesară o astfel de decizie a Comisiei Situației Excepționale.

Eu nu spun că este o situație obișnuită sau normală, sîntem în stare de urgență. Comisia a luat deciziile corespunzătoare, pentru ca cetățenii Republicii Moldova să nu rămînă fără gaze naturale”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Totodată, ministrul Justiției spune că nu doar majorarea tarifului se aplică retroactiv.


„Comisia a mai luat încă o decizie, nu știu dacă va fi criticată de data asta, dar și compensațiile se aplică retroactiv, începînd cu 1 ianuarie”, a mai declarat Litvinenco.

Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică a aprobat, pe 28 ianuarie 2021, solicitarea Moldovagaz de scumpire a tarifului la gazele naturale. Astfel, gazul natural a urcat la 15,18 lei pentru un m3. Noile tarife vor fi aplicate din 1 ianuarie.

Indiferent de decizia ANRE referitor la solicitarea Moldovagaz, pentru consumatorii casnici, tariful pentru primii 150 de metri cubi consumați, pentru februarie și martie, nu se va schimba, întrucît majorarea va fi compensată în totalitate de Guvern. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița.

Liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor, a criticat într-un video pe rețelele sociale că decizia ANRE de a-i obliga pe oameni să plătească retroactiv pentru gazul consumat în ianuarie a fost luată la indicația premierului Natalia Gavrilița, iar toți cei care au participat la luarea acestei decizii ar trebui să stea la pușcărie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?