COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 836 013 INFECTAȚI 319 614(+1370)   TRATAȚI 299 214     DECESE 7309(+36)  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2951
Puterea stiri: 6879

Litvinenco despre numirea șefului CNA: La această etapă concursul nu este binevenit

25 aug. 07:43   Societate
1979 4

Directorul Centrului Național Anticorupție va fi eliberat din funcție după ce Comisia juridică, numiri și imunități va veni cu o propunere în plenul Parlamentului în acest sens.

O spune ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia Comisia juridică va fi cea care va evalua activitatea șefului CNA, iar din cauza ineficienței, se va propune demiterea acestuia. Potrivit ministrului justiției, excluderea din legislație a obligativității organizării concursului pentru funcția de director CNA nu contravine normelor statului de drept, astfel renunțîndu-se la experiența concursurilor mimate, notează noi.md cu referire la IPN.

Ministrul justiției spune că deși actualul șef CNA, Ruslan Flocea, a fost selectat prin concurs public, candidatura acestuia a fost intens promovată de unele forțe politice, iar concursul a fost unul mimat. Sergiu Litvinenco îi sugerează șefului CNA să-și prezinte demisia și să nu aștepte eliberarea sa din funcție de către Parlament.

„În cazul în care îți obții mandatul în baza criteriului politic, fii bun și pleacă în momentul în care partidul care te-a promovat nu mai este la guvernare. Nu te mai ține de funcție cu orice preț. Eu sînt un susținător al concursurilor, totuși, la această etapă, concursul nu este binevenit”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul Justiției spune că activitatea șefului CNA va fi evaluată pe platforma parlamentară, iar ulterior se va veni cu un proiect de hotărîre privind revocarea lui Ruslan Flocea.


„Va fi supus unei evaluări, e vorba despre o evaluare mai simplă decît în cazul Procurorului General prin prisma funcției Parlamentului de a-și exercita controlul parlamentar asupra acestei instituții. Comisia juridică va face această evaluare și va veni cu un verdict. Cred că verdictul va presupune eliberarea din funcție a lui Ruslan Flocea, avînd în vedere că nu avem rezultate la CNA”, a mai spus Litvinenco.

Ieri, majoritatea parlamentară a aprobat în lectura a doua proiectul ce vizează modificarea legii cu privire la CNA. Documentul prevede excluderea obligativității organizării unui concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de șef al Centrului. Astfel, directorul CNA va fi numit de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽