X 

Litvinenco a participat la ședința de bilanț a Administrației Naționale a Penitenciarelor

6 feb. 20:45   Societate
1733 0

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și secretara de stat, Nadejda Burciu, au efectuat o vizită de lucru la Penitenciarul nr.6-Soroca, unde au participat la prezentarea raportului de activitate al sistemului administrației penitenciare pentru anul 2022.

Potrivit Ministerului Justiției a R. Moldova principalele evoluții pozitive ale anului precedent au fost marcate prin descreșterea ușoară a numărului persoanelor aflate în detenție (de la 6396 deținuți la sfîrșitul anului 2021 la 6084 deținuți la 31 decembrie 2022), reducerea semnificativă a numărului de decese în penitenciare (de la 41 în 2021 la 23 în anul 2022), creșterea ponderii deținuților încadrați în cîmpul muncii (de la 17% la 22%), intensificarea perchezițiilor, reducerea numărului de petiții, ș.a, scrie radiochisinau.md.

În alocuțiunea sa, ministrul Justiției, a vorbit despre necesitatea unor schimbări substanțiale în sistemul penitenciar și importanța implementării recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii care au efectuat o vizită de monitorizare în decembrie 2022. „Dumneavoastră sînteți motorul schimbărilor propuse în sistemul penitenciar din Republica Moldova.

Introducerea unor regimuri progresive de executare, de exemplu, presupune extinderea competențelor administrației penitenciare și ANP.

Prin urmare în anul 2023, trebuie să demonstrați că veți putea face față unei schimbări atît de ambițioase, să dați dovadă de obiectivitate, corectitudine și curaj. Noi la Ministerul Justiției vom asigura armonizarea legislației la regulile și standardele europene ce vă vizează, dumneavoastră aveți rolul să puneți în practică aceste reguli și practici noi pentru a reuși în procesul de europenizare a penitenciarelor”, a menționat Sergiu Litvinenco.


Pentru anul 2023, obiectivele Administrației Naționale a Penitenciarelor se vor axa pe sporirea eficienței în administrarea sistemului penitenciar, organizarea eficientă a managementului resurselor umane și suplinirea funcțiilor vacante, instituirea sistemului progresiv de executare a pedepsei, crearea locurilor de muncă pentru persoanele condamnate, garantarea siguranței sistemului de detenție și asigurarea serviciilor medicale de calitate pentru persoanele private de libertate, echivalente celor prestate în sistemul public de sănătate.

În cadrul vizitei la Penitenciarul nr.6-Soroca, conducerii Ministerului Justiției i-a fost prezentată situația la nivelul instituției privind capacitatea de cazare, activitățile de reintegrare socială desfășurate, regimurile de executare a pedepselor privative de libertate, condițiile de muncă.

0
0
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?