COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Litvinenco a comentat contestarea la CSM de către Stoianoglo privind includerea sa în componența CCM

15 sep. 13:41   Societate
2017 0

Ministrul Justiției a venit cu un comentariu, după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că a contestat la Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) includerea sa în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS) transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Sergiu Litvinenco este de părere că procurorul s-a arătat prin acest gest bătut în lupta cu corupția, declarată drept principala amenințare la adresa securității statului.

„E simbolic faptul că procurorul general Alexandr Stoianoglo nu mai vrea să participe la ședințele CSS… Nu este primul şi nici ultimul înalt demnitar care a cedat. Poate totuși Alexandr Stoianaglo decide să-i lase posibilitatea următorului procuror general să poată participa la ședințele CSS? Societatea mizează foarte mult pe implicarea procuraturii în acest proces. Mai mult, este chiar obligația acesteia. Dar nu poți să impui omul dacă nu vrea și dacă nu poate…”, a scris Sergiu Litvinenco pe rețelele sociale.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat astăzi cu o sesizare la CCM în vederea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componența CSS.

Decizia de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate din 10 august 2021, în cadrul căreia președintele CSS a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitînd, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte.


Procuratura consideră o atare abordare ca fiind inadmisibilă și contrară legii, prin care se aduce atingere separației și echilibrului puterilor în stat, și prin urmare, nu poate fi tolerată pe viitor.

Analizînd subiectul, Procuratura a constatat că, inițial, Legea securității statului Nr.618 din 31.10.1995 nu prevedea procurorului general calitatea de membru din oficiu.

„Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea procurorului general drept membru din oficiu în conținutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii”, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

Potrivit instituției, atît sub aspect procedural, la acel moment, Parlamentul a încălcat normele Constituției în partea procesului de legiferare, cît și în fond, legea contravine Legii Supreme, democrațiile moderne necunoscînd astfel de practici.

„Luînd act de situația de fapt şi jurisprudența consacrată a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, considerăm imperios necesară suspendarea acţiunii prevederilor contestate prin care a fost instituit procurorul general drept membru ex-officio în componenţa Consiliului Suprem de Securitate, fapt care, la fel, a fost solicitat Înaltei Curți”, a comunicat Procuratura.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X