Lista judecătorilor care vor candida pentru CSM

Lista judecătorilor care vor candida pentru CSM

Opt judecători s-au înregistrat deocamdată în cursa pentru ocuparea fotoliilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, înainte de convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, planificată pentru 25 octombrie.


Din partea instanțelor de primul nivel, și-au înaintat candidaturile judecătorii Viorica Dodon și Ion Chirtoaca de la Judecătoria Chișinău, Mariana Stratan de la Judecătoria Ungheni și Iana Talmaci de la Judecătoria Strășeni.


Din partea Curților de Apel, s-au înregistrat președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, cel care a condus Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, care a pronunțat decizia de convocare a adunării, Dumitru Fujenco de la Curtea de Apel Comrat și Nelea Budăi, vicepreședintă a Curții de Apel Chișinău.


Numele magistratei Nelea Budăi a fost des mediatizat. Aceasta a făcut parte din completul de judecată care, în noiembrie 2015, l-a împroprietărit pe Vladimir Plahotniuc, obligînd Agenția Proprietății Publice să încheie un contract de vînzare-cumpărare cu „Finpar Invest” asupra unui teren de 1,17 hectare de pe strada Ghioceilor din Chișinău.


„Adevărul” a scris anterior că vicedirectorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vadim Vrabie, a depus o sesizare la CSM întrucît Nelea Budăi ar fi admis probe presupus false în examinarea dosarului „Moldtranselectro” versus „Termoelectrica”. CSM-ul a decis atunci că nu poate să admită imixtiuni în activitatea magistratei, iar prin urmare Nelea Budăi nu a fost sancţionată.


Budăi este responsabilă și de un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO în urma căruia au fost dictate despăgubiri de 12 mii de euro, după ce magistrata a judecat un caz de malpraxis în care o femeie a fost sterilizată chirurgical din greşeală în maternitate.


De asemenea, presa a scris despre casa de lux pe care o are Nelea Budăi în capitală, evaluată de experţi la peste cinci milioane de lei.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load