X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Lipsa serviciilor sociale bine organizate aprofundează criza prin care trec bătrînii

28 oct. 2022,, 20:00   Societate
1897 0

Lipsa unei rețele de servicii sociale bine organizate și finanțate aprofundează vulnerabilitatea persoanelor în situații dificile. Solicitările pentru servicii sociale calitative, în special în mediul rural, sînt mai mari decît pot acoperi direcțiile raionale de asistență socială sau prestatorii privați.

Resursele umane și cele financiare alocate de stat nu întotdeauna sînt suficiente. O spune șeful Direcției asistență socială și protecție a familiei a raionului Ungheni, Tudor Rădeanu, care are o experiență de peste 30 de ani de activitate în domeniul asistenței sociale. Într-un interviu publicat de IPN, responsabilul a declarat că profesioniștii și prestatorii de servicii caută abordări noi care ar facilita aplicarea unor metode eficiente de bugetare, de evaluare a nevoilor sau de monitorizare a calității serviciilor sociale.

Tudor Rădeanu a menționat că raionul Ungheni are un spectru relativ larg de servicii create pe parcursul anilor – îngrijiri sociale la domiciliu, serviciu de plasament familial, un centru pentru familie și copil în situație de criză și serviciu de asistență comunitară. De asemenea, există un centru pentru persoane adulte la Sculeni, asistență parentală profesionistă, asistență personală pentru persoanele țintuite la pat, Echipă Mobilă pentru unele categorii de persoane cu dizabilități, Casă Comunitară pentru tinerii scoși din sistemul rezidențial, serviciu de sprijin familial, serviciu suport monetar etc. sînt 10-15 servicii sociale cu care este acoperit un spectru solid de nevoi ale populației. Acestea sînt prestate pe baza resurselor din bugetul raional și parțial din bugetul de stat și ele acoperă o parte din nevoile beneficiarilor din raionul Ungheni.

În opinia sa, Republica Moldova ar trebui să aibă norme metodologice, calcule concrete și formule de identificare a nevoilor oamenilor. „sînt multe modele. sînt țări care au adoptate aceste metodologii ca legi organice. Acolo nu poate fi creat nici un serviciu dacă el nu se bazează pe o metodologie care fixează realitățile din țară. Atunci cînd ai un astfel de document, vii către cei care au bani și le spui: conform metodologiei, acestea sînt nevoile, acestea sînt serviciile necesare și sînteți obligați să ne oferiți mijloace financiare”, explică șeful Direcției asistență socială.

Potrivit lui, în Republica Moldova, din păcate serviciile sociale s-au dezvoltat cumva arhaic, fără o viziune națională asupra cum trebuie dezvoltată rețeaua serviciilor sociale. Unele servicii au apărut drept urmare a pilotărilor de proiecte, prin eroismul personal al cuiva, altele – prin inițiativele Ministerului. În raionul Ungheni, au fost dezvoltat un set de servicii prin parteneriate cu diverși parteneri de dezvoltare și organizații necomerciale.


Tudor Rădeanu spune că există o cerere foarte mare pentru serviciul de asistență personală pentru persoanele țintuite la pat. De exemplu, în raionul Ungheni sînt în așteptare peste 200 de persoane țintuite la pat, inclusiv aproximativ 30 de copii, care au solicitat să beneficieze de acest serviciu. Persoanele care le îngrijesc nu au o sursă de existență, nu li se contabilizează stagiul de muncă, adică îngrijirea este lăsată pe cont propriu, iar vulnerabilitatea unei persoane care nu beneficiază de serviciul necesar se multiplică, aducînd în situații de vulnerabilitate cel puțin încă o persoană.

„Sînt servicii pe care noi nu le avem, dar sînt foarte necesare. De exemplu, la nivel de țară, unde fluxul de adulți care pleacă peste hotare continuă să fie mare, apare necesitatea creării unei rețele de centre de zi pentru persoane în etate, fie ele și cu plată. Mulți dintre cei plecați din țară, care au lăsat în Moldova părinții bătrîni, au deja un confort financiar acolo și ar fi bucuroși ca părinții rămași aici să beneficieze de asistență și îngrijire calitativă, atitudine umană oferită prin servicii moderne, adică condiții analogice mediului casei, al familiei. Noi, moldovenii, ne-am obișnuit să ne fie rușine să fim cazați de copii într-un azil sau alt centru staționar. Foarte mulți vîrstnici suferă, au nevoi multe, dar anume din această cauză, din rușine, nu acceptă să meargă în astfel de centre. Însă necesitate de astfel de servicii este și va fi, ne place sau nu. Și sper că ele vor apărea, inclusiv private”, a notat Tudor Rădeanu.

Potrivit lui, diversificarea tipurilor de servicii sociale oferite populației este o necesitate dictată de realitățile în continuă schimbare. Responsabilul a mai spus că, în domeniul asistenței sociale orice succes ai avea, oricum rămîn goluri neacoperite. În opinia sa, în primul rînd, trebuie să existe mai mulți actori care oferă servicii, iar bugetele autorităților publice trebuie să fie capabile financiar să contracteze servicii sociale de la prestatori privați, acolo unde nu pot dezvolta ele însele serviciile necesare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?