TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Lipsă în spitalele din Moldova: Avem nevoie de moaşe şi de asistente medicale

Lipsă în spitalele din Moldova: Avem nevoie de moaşe şi de asistente medicale

Stau zi şi noapte alături de cei aflaţi în suferinţă. Le administrează tratamentul şi nu uită niciodată să le spună o vorbă bună.

Este vorba de moaşe şi de asistentele medicale, pentru care nu există satisfacţie mai mare decît să vadă un pacient că se simte bine şi pleacă acasă sănătos. În semn de recunoştinţă pentru munca lor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2020 – Anul Asistentului medical şi al moaşei.

Instituţiile sanitare se confruntă, din ce în ce mai mult, cu deficit de personal. La Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Chişinău, ar mai fi nevoie de încă 15 asistente medicale, pe lîngă cele aproape 300 care lucrează acum.

Duc mare lipsă de asistente medicale şi spitalele private. Într-o astfel de instituţie sanitară din Chişinău lucrează peste 90 de asistente dar ar mai fi nevoie de încă 20, pînă la sfîrşitul anului.

În spitalele de stat din Republica Moldova lucrează aproape 20 de mii de asistenţi medicali. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest domeniu va înregistra un deficit de forţă de muncă de 50% pînă în anul 2030. Asta în condiţiile în care, în multe ţări, asistentele medicale şi moaşele reprezintă peste jumătate din forţa de muncă în domeniul medical.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load