TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Lipsă de medici în raionul Cahul: Majoritatea rămăși îs pensionari

În instituţiile medicale din raionul Cahul se simte o lipsă acută de cadre calificate.

Potrivit specialiştilor, în următorii ani situaţia se va agrava din cauza migraţiei, dar şi a cadrelor medicale în etate, care au rămas să facă faţă meseriei, transmite Noi.md cu referire la Trm.md.

Pacienţii sînt tot mai mulţi şi mai gravi, iar medicii tot mai puţini. În această situaţie precară se află multe instituţii curative din republică, inclusiv Spitalul raional Cahul.

Unicul absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care a venit în anul curent la Cahul conform repartizării Ministerului de resort, nu a schimbat situaţia. Şi asta pentru că numărul medicilor care pleacă este într-o continuă creştere. Majoritatea dintre ei au trecut Prutul, unde salariile sînt mult mai mari.

„Ne aflăm într-o insuficienţă de asistenţi medicali şi într-o criză profundă de medici. O bună parte dintre medici deja au atins vîrsta de pensionare, tineri practic nu avem. Anul acesta a venit un singur medic. sîntem gata să primim orice număr de medici. Au plecat peste Prut circa 6 medici şi au fost peste 20 de cereri de la persoane care pregăteau documentele ca deja să treacă Prutul. Din păcate, anul acesta doi medici tineri vor pleca de la noi peste Prut”, a declarat Oleg Creciun, directorul Spitalului raional din Cahul.


Situaţia privind asigurarea cu cadre medicale calificate este gravă şi în veriga primară. În prezent, în raionul Cahul lipsesc 22 de medici de familie. În următorii ani situaţia se va agrava şi mai mult, din cauza că aproape 70 procente dintre medicii de familie sînt de vîrstă pensionară.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load