X 
Cazul Șor stiri: 594

Lipsă acută de notari în Moldova

12 mai. 17:45   Societate
2768 0

Necesitatea inițierii procedurilor de organizare și desfășurare a examenelor de admitere în activitatea notarială a fost printre subiectele discutate la Ministerul Justiției în cadrul unei ședințe de lucru.

Ultimul examen de admitere în profesia de notar s-a desfășurat în 2016, iar pînă în anul 2021, iclusiv, organele de autoadministrare a notarilor nu au fost funcționale.

Doar în anul 2022 a fost constituit Consiliul Camerei Notariale, Comisia de licențiere a activității notariale.

Totodată, au fost elaborate și adoptate mai multe amendamente la Legea 69/2016 cu privire la organizarea activității de notar, inclusiv ce ține de interzicerea schimbării locului de activitate pe principiul post pe post, practică care a dus la lipsa notarilor în mai multe regiuni.

Organizarea în mod prioritar a examenului de admitere în profesia de notar este justificată de faptul că, în prezent, persoanele, care au finalizat stagiul profesional, au fost lipsite de posibilitatea de a accede în profesie.


Și asta pentru că nu au fost organizate examene pe parcursul perioadei de după anul 2016, iar organizarea concursului de ocupare a locurilor vacante este imperios necesară, avînd în vedere că în multe localități din țară nu sînt prestate cetățenilor servicii notariale din lipsa notarilor, numărul locurilor vacante fiind de circa 35 pe întreg teritoriul țării.

În aceste condiții, Ministerul Justiției va opera modificările de rigoare în regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea locurilor vacante de notar după comunicarea propunerilor concrete și viabile de către Camera Notarială.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?