Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Limba rusă în Moldova. Munca serioasă încă nu a început...

4 aug. 2020,, 22:00   Societate
6023 13

Limba rusă, ca limbă de comunicare a majorității minorităților naționale din Moldova, trebuie să aibă un loc decent în baza legislativă a țării pentru a proteja drepturile minorităților naționale și pentru a obține accesul la informații în limba maternă. În această chestiune există progrese, dar muncă serioasă încă nu a început.

Despre aceasta a declarat directorul Agenției Relații Interetnice din Moldova, Elena Beleacova, vorbind în cadrul emisiunii ”Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițcaia-Pahomova de la postul de televiziune "NTV Moldova", relatează Noi.md

Ea a amintit că Moldova nu a ratificat deocamdată Carta limbilor regionale și a limbilor minoritare. Anterior s-au desfășurat mari consultări pe această temă, pentru ca limba rusă să ocupe în cele din urmă un loc demn în țara noastră, pe care trebuie să-l ocupe pe bună dreptate.

"Trebuie să facem o muncă enormă, dar un rol important îl are și publicul", a spus directorul Agenției Relații Interetnice din Moldova

Potrivit ei, trebuie să revenim serios și la Legea cu privire la funcționarea limbilor în Moldova, pentru a examina în ea statutul limbii ruse și al limbilor altor minorități naționale.


"Este o lege complexă. Ea trebuie schimbată, ținînd cont și de schimbările situației din țară privind studierea limbii de stat și de alte momente", a spus Elena Beleacova.

Referindu-se la problema accesului minorităților naționale la informație în limba maternă, ea a menționat că este nevoie de voință politică.

"Trebuie să ne așezăm cu părțile interesate, să lucrăm la lege. Trebuie să avem o atitudine serioasă față de elaborarea proiectului de lege. Există progrese în ceea ce privește proiectul, dar nu a fost începută încă o muncă serioasă. În aceste discuții trebuie implicate comisiile parlamentare, ministerele și departamentele competente.

"Este nevoie ca de acest document să se ocupe un grup mare de lucru, deoarece legea afectează toate domeniile vieții și este nevoie de o gamă largă de diferite structuri și organizații, de public, ca în cele din urmă să fie elaborat un document serios, important și necesar, care să stea la baza cadrului legal care protejează drepturile minorităților naționale", a menționat directorul Agenției Relații Interetnice din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?