AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Șor stiri: 402
Criza energetică stiri: 742

Legislația privind activitatea notarilor va fi modificată

13 ian. 06:36   Societate
2032 1

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind modificarea legislației cu privire la activitatea notarilor.

Scopul acestuia este de a îmbunătăți calitatea actului notarial, de a contribui la eficientizarea activității notarilor și asigurarea tuturor drepturilor solicitanților de servicii notariale, dar și de a evita situațiile în care organele colegiale ale Camerei Notariale, ale Comisiei de licențiere și ale Colegiului disciplinar sînt nefuncționale.

Astfel, proiectul de lege prevede completarea articolului privind teritoriul de activitate al notarului cu fraza: „Nu se admite schimbul teritoriului de activitate între notari”. Prin această intervenție se va consolida prevederea actuală, potrivit căreia schimbarea teritoriului de activitate între notari nu este permisă.

De asemenea, se propune ca notarul să depună jurămîntul și în fața Președintelui Camerei Notariale, nu doar în faţa Comisiei de licenţiere şi a ministrului Justiţiei. La fel, se propune ca ședința extraordinară a Adunării Generale a Notarilor să poată fi convocată, inclusiv de către Președintele Camerei Notariale.

Legea cu privire la organizarea activității notarilor va fi completată de asemenea cu o prevedere care va permite ca membrii Consiliului să beneficieze, pentru fiecare şedinţă la care vor participa, de o indemnizaţie echivalentă cu a treia parte (1/3) din salariul mediu pe economie, dar nu mai mult decît pentru trei şedinţe pe lună. Aceasta va fi achitată de către Camera Notarială. În același timp, proiectul prevede ca notarii să răspundă disciplinar, dacă absentează de la două ședințe convocate consecutiv, ale Adunării Generale a Notarilor sau ale altui organ colegial la care au fost aleși, numiți sau delegați.


Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului spre adoptare.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав