X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Legislația electorală – discutată în cadrul unei mese rotunde

25 oct. 2021,, 18:45   Societate
1216 0

Reprezentanții Curții de Conturi au participat, la 22 octombrie, la masa rotunda cu tema „Analiza recomandărilor misiunilor electorale internaționale de observare, opiniile Comisiei de la Veneția și deciziile Curții Constituționale cu privire la legislația electorală”.

Evenimentul organizat de către Comisia Electorala Centrala in coroborare cu Consiliul Europei au întrunit, de asemenea, participanți din cadrul diferitor instituții naționale si internaționale, precum Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, experți din cadrul Comisiei de la Veneția, reprezentanții Curții Constituționale a Moldovei, asociații si ONG-uri naționale, reprezentanți mass-media, etc.

Masa rotundă organizată a avut drept subiect principal examinarea rezultatelor studiului realizat asupra tuturor proceselor de alegeri din Republica Moldova în ultimii 7 ani precum și lansarea de discuții în vederea soluționării domeniilor în care Republica Moldova mai are carențe în ceea ce vizează procesul de alegeri, transmite Noi.md cu referire la curentul.md.

În cuvîntul său de salut, Angelica Caraman, Președinta CEC, a menționat ca apreciază activitatea instituțiilor naționale și internaționale în procesul de alegeri și post-alegeri din Republica Moldova.

În mesajul său de salut, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a remarcat că tema pentru discuții este de o importanță și actualitate majoră, reieșind și din prioritățile anunțate de Comisie, care și-a asumat angajamentul să perfecționeze cadrul legal aferent domeniului electoral ce va conduce la îmbunătățirea proceselor electorale în conformitate cu cele mai bune standarde internaționale în domeniu.


William Massolin, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a vorbit despre cooperarea fructuoasă de lungă durată dintre Consiliul Europei și Republica Moldova si a reafirmat dorința de a îmbunătăți cooperarea dată, menționînd că Consiliul Europei rămîne a fi un aliat al Republicii Moldova.

Renata Tardioli, experta Comisiei de la Veneția, a prezentat aspectele generale conexe standardelor internaționale ce stau la baza procesului electoral, oferind date despre clasificarea standardelor, tipologia acestora și exemplele corespunzătoare, cît și instrumentele regionale aplicabile Republicii Moldova.

Mariana Kalughin, expertă a Consiliului Europei a prezentat datele studiului menționat anterior, ce include toate misiunile de observare realizate în decursul a 7 ani, în Republica Moldova (PE, PACE, OSCE, IEOM, etc) și concluziile acestora privind alegerile din Republica Moldova în perioada 2014-2021. În perioada menționată doar OSCE/ODINR au lansat circa 150 de recomandări Republicii Moldova. Acestea au vizat preponderent domenii în care Moldova are carențe: media, înregistrarea candidaților, finanțarea campaniilor electorale, etc. Dna Kalughin a menționat că doar 76% (113 recomandări) dintre acestea au fost abordate de către Republica Moldova și doar 21% (24 recomandări) au fost implementate pe deplin.

Participanții la eveniment au concluzionat despre necesitatea ajustării cadrului legal electoral și îmbunătățirea practicilor electorale, fapt pentru care și-au arătat deschiderea pentru suport și implicare în proces.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?