COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2947
Puterea stiri: 6861

Legea privind sistemul public de pensii, modificată de Parlament

16 sep. 13:44   Societate
1956 0

Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat, astăzi, în prima lectură.

DOCUMENTUL prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decît cuantumul pensiei minime.

Pentru anul 2021, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate constituie 512 712,1 mii lei.

Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în cîmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽