X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1412

Legea privind interzicerea publicității jocurilor de noroc, criticată dur

2 dec. 2021,, 09:16   Societate
2834 0

Legea privind interzicerea publicității la jocurile de noroc nu este văzută cu ochi buni nici de unii experți economici.

De exemplu, economistul Stas Madan de la Expert – Grup consideră „un veritabil act de miopie” votarea proiectului în lectura a doua de către Parlament. În opinia specialistului, documentul nu conține suficiente date care să argumenteze necesitatea implementării acestuia, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Dacă o să citiți nota informativă a proiectului, aceasta conține exact zero cifre invocate. Au prezentat autorii că loteria și pariurile sunt o problemă sistemică din perspectiva interzicerii totale a publicității? Deloc. Doar unele cazuri luate individual pe parcursul promovării legii. Cu același succes și după aceeași logică am putea interzice publicitatea la zahăr, sare, ciocolată, mașini și multe altele”, a scris Stas Madan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Expertul susține că în cazul proiectului de lege cu pricina, analiza Impactului de Reglementare era absolut necesară, însă aceasta nu a fost realizată. Madan consideră curios modul în care acesta a obținut avizul din partea Guvernului.

„Deși este un proiect în care se impunea AIR-ul și respectiv ar fi trebuit să fie examinat de către Ministerul Economiei, avizul a fost acordat de către Ministerul Justiției”, sunliniază Madan.


Economistul se arată critici și față de faptul că prin acest proiect de lege, a fost interzisă și activitatea de sponsorizare din contul loteriilor sau pariurilor.

„Adică în toată Europa echipe cunoscute și adorate de milioane de fani precum Real Madrid, AC Milan, West Ham United, Rapid București etc au purtat sau poartă denumiri de case de pariuri pe tricouri, iar noi interzicem total publicitatea și sponsorizarea. Unde e logica? Asta e modul de a susține sportul în Republica Moldova? Dar să admitem așa o situație că anul viitor în cupele europene în Moldova va veni să joace West Ham sau Rapid care sunt și acum cu denumiri de case de pariuri pe tricouri. Cum se va aplica legea asta genială în acest caz? Doar la televizor și pe stadion fanii vor vedea publicitate la pariuri. Mai mult, toate televiziunile care retransmit în Moldova meciuri din Premier League, prima ligă din Rusia sau Liga 1 din România au content de publicitate a diferitor case de pariuri în pauze sau chiar în timpul meciurilo”, a explicat expertul economic de la Expert – Grup.

Stas Madan mai subliniază că cifrele prezentate de autorul proiectului, Dumitru Alaiba, care ar demonstra că în Moldova a crescut galopant dependența de loterie și pariuri sportive, au fost interpretate în mod eronat și manipulator.

„Ceea ce a însemnat în mare parte de fapt o trecere a jucătorilor de loterii și pariuri deja existenți de la companiile străine la Loteria Națională urmare a blocării site-urilor acestora și a posibilității de a extrage plățile de către bănci, a fost prezentat drept o creștere a dependenței. Am să mă refer de exemplu la acea mult discutată cifră potrivit căreia în Moldova se vând 1,3 milioane de bilete de loterie zilnic. Din acest număr de 1,3 milioane, 97% reprezintă bilete de loterie online (care au un specific aparte și au în mare parte valori nominale mult mai mici decât biletele de hârtie), iar biletele de hârtie vândute asupra căreia are cel mai mult impact publicitatea au constituit circa 45 mii pe zi. Mai mult, datele Loteriei Naționale arată că în primele 10 luni din acest an s-au vândut cu 40% mai puține bilete de loterie pe suport de hârtie comparativ cu anul 2019, asta chiar dacă între timp distribuția retail a acestora a crescut, la fel cum a crescut și bugetele pentru publicitate acordate. Or, aceste cifre arată că moldovenii nu sunt așa de iresponsabili să dea banii în vânt pe loterie. Dimpotrivă”, explică specialistul.

Expertul mai constată că interzicerea publicității la loterie și pariuri va avea un impact puternic asupra finanțării sportului și mass – media.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав