COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Legea PAS prin care a fost majorată vîrsta de pensionare este îndreptată împotriva oamenilor, spun deputații BCS

29 noi. 2021,, 11:37   Societate
3534 2

Ieșirea anticipată la pensie pentru carieră lungă propusă de majoritatea PAS, paralel cu majorarea vîrstei de pensionare, este o înșelătorie crasă a cetățenilor. De această părere sînt deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, transmite Noi.md.

Deputatul Elena Bodnarenco a explicat, luni, în cadrul unui briefing, că în realitate de acest drept se vor bucura un număr extrem de limitat de persoane. În opinia parlamentarului, condițiile care au fost impuse pentru a ieși anticipat la pensie nu sînt realizabile în practică.

Deputații PAS au exclus din calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate toate perioadele necontributive și anume: anii de îngrijire a unui copil pînă la vîrsta de 3 ani, de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă; perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională; studiile în instituţiile de învăţămînt superior de zi și anii de rezidențiat în învățămîntul postuniversitar obligatoriu. De asemenea, nu vor fi luate în calcul perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de pînă la 31 decembrie 2005.

”Astfel, dacă o tînără va absolvi liceul la 18 ani, la 23 de ani - o instituție de învățămînt superior și minim 3 ani se va afla în concediu de maternitate și va mai avea unele scutiri medicale, atunci 37 de ani de cotizare îi va realiza aproape de vîrsta de 65 de ani. Oare, domnilor deputați din PAS, a crește copii nu este tot muncă, care necesită din partea femeii un efort fizic și moral enorm? Oare femeile nu cresc viitorii contribuabili care în timp vor achita pensia pentru alți beneficiari”, a declarat Bodnarenco.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au atras atenția majorității PAS că decizia lor de a crește vîrsta de pensionare a trezit un șir de nemulțumiri din partea cetățenilor. În opinia acestora, legea respectivă este îndreptată împotriva oamenilor.
”PAS a procedat ca un escroc, fără respect față de persoanele în etate. Oamenii nu sînt cifre, aceștia sînt cetățenii care au contribuit la dezvoltarea țării”, a declarat deputatul Nicolae Rusol.


Amintim, deputații PAS au votat, în prima lectură, legea prin care se majorează vîrsta de pensionare pînă la 63 de ani, atît pentru bărbați, cît și pentru femei.

2

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X