X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Legalitatea numirii procurorului general. Curtea Constituțională și-a dat verdictul

21 mai. 2020,, 14:14   Societate
4758 11

Concursul prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general contravine Constituției. Este concluzia judecătorilor Curții Constituționale, care au examinat în ședința din 21 mai o sesizare în acest sens. Cu toate acestea judecătorii au subliniat că Alexandr Stoianoglo nu poate fi demis din acest motiv, scrie newsin.md.

„Reieșind din cele menționate, Curtea a reținut că constatarea privind neconstituționalitatea unor prevederi din articolul 17 din Legea cu privire la Procuratură nu afectează procedurile deja desfășurate pentru numirea Procurorului General în funcție și nu se aplică raporturilor ex ante momentului intrării în vigoare a Hotărîrii”, se arată în documentul publicat de CCM.

Judecătorul CCM Vladimir Țurcan nu a participat la examinarea cauzei, după ce deputatul Pro Moldova, Serghei Sîrbu, a înaintat o cerere de recuzare. Acesta a motivat că prevederile au fost votate în timpul cînd Vladimir Țurcan era deputat PSRM, iar acesta s-a expus prin vot asupra legii respective.

Sesizarea prevedea verificarea constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, a Hotărîrii Parlamentului privind înaintarea candidaturii la funcția de Procuror General interimar al Republicii Moldova și a Decretului Președintelui Republicii Moldova, privind desemnarea domnului Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar. Implicit, CCM urma să se pronunțe asupra legalității concursului prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales în funcția de procuror general.

Sesizarea a fost depusă la data de 23 septembrie 2019 de către domnii Pavel Filip, Dumitru Diacov, Vladimir Cebotari, Serghei Sîrbu, Igor Vremea, Alexandru Jizdan, Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov, Corneliu Padnevici, Nicolae Ciubuc, Eleonora Graur și Vasile Bîtcă, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.


Democrații declarau că prin adoptarea respectivelor modificări au fost sfidate mai multe principii constituționale și fundamentale, precum principiul legalității, principiul separării puterii în stat, principiul clarității și accesibilității normei legale, statutul deputatului în Parlament și garanțiile de independență și autodeterminare a procuraturii.

Pe 20 mai, 5 dintre deputații semnatari au decis să își retragă sesizarea: Pavel Filip, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc.

Ședința pentru examinarea sesizării a fost anunțată a doua zi după ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?