Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lecții despre beneficiile solului au fost organizate în mai multe școli din Moldova

6 dec. 2022,, 22:00   Societate
2549 0

32 de lecții despre beneficiile solului și despre necesitatea protejării acestuia au fost organizate în mai multe școli din raioanele Orhei și Rezina. Întîlnirile cu elevii au avut loc la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în contextul Zilei Mondiale a Solului, care este marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie.

Lecțiile au fost organizate în cadrul unui proiect al FAO, care are drept scop atingerea neutralității degradării solurilor în Republica Moldova, implementat cu suportul Facilității Globale de Mediu (GEF). Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu, susține că în regiunile pilot Rezina și Orhei sînt create loturi demonstrative unde sînt implementate tehnologii și practici durabile, prietenoase mediului pentru menținerea ecosistemului, transmite ecopresa.

„Degradarea solurilor în Moldova este o problemă care ne îngrijorează pe an ce trece. Suprafața fertilă a solului se deteriorează treptat și noi, din păcate, încă sîntem departe de utilizarea tehnicilor prietenoase pentru producerea durabilă agricolă în așa fel încît să diminuăm acest proces constant de degradare. Din acest motiv proiectul vine să îndemne fermierii din Republica Moldova să utilizeze terenul agricol într-un mod chibzuit în așa fel încît să putem perpetua o roadă bună mulți ani de zile” spune Tudor Robu.

Ziua Mondială a Solului este marcată în fiecare an pe data de 5 decembrie, începînd din 2013. Este o zi în care întreaga omenire este îndemnată să conștientizeze rolul crucial al solului pentru asigurarea securității alimentare, dar și faptul că eroziunea solurilor de pe întreaga planetă este o îngrijorare la nivel internațional. Solurile oferă circa 95 la sută din hrana pentru populație.

Solurile constituie principala bogăție naturală a Republicii Moldova. În raport cu multe state din Europa, Moldova se caracterizează printr-un grad înalt de valorificare agricolă a teritoriului şi prin ponderea mare a terenurilor arabile, care alcătuiesc circa 73% din suprafaţa terenurilor agricole.


Conform datelor Agenției de Mediu, în ultimele decenii a crescut în mod deosebit presiunea antropică asupra solului. Urmare a dezvoltării proceselor de eroziune, pierderii de humus, salinizare în timpul irigării, poluării cu chimicale, s-a redus fertilitatea solului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?