Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

La Vadul-Rașcov, malurile Nistrului se apropie prin dans (FOTO)

12 iun. 2018,, 13:50   Societate
5953 1

Satul de baștină a marelui poet Dumitru Matcovschi a găzduit sîmbătă festivalul „Paromul cultural Rașcov - Vadul-Rașcov”, scopul acestuia fiind consolidarea relațiilor culturale, turistice și de prietenie între mai mult de 15 sate de pe ambele maluri, situate la poalele stîncilor nistrene, începînd cu raioanele Șoldănești, Camenca și pînă la Dubăsari.

În cadrul festivalului au fost valorificate și prezentate publicului larg expoziții de fotografii cu obiectivele turistice din sate, au fost organizate ateliere și expoziții ale meșterilor populari din zonă, concursuri de desene pe asfalt și bucate tradiționale.

Ansamblurile de muzică populară au înviorat atmosfera, după semnalul dat de bucium. Spre seară participanții au asistat la un flash-mob al dansului „Coasa”, un rug și o horă a prieteniei pe malul Nistrului.


Ușile casei muzeu „Dumitru Matcovschi au fost larg deschise pentru vizitatorii festivalului. Aici, sora regretatului poet a împărtășit cu aceștia unele gînduri și fapte ale autorului. A vorbit despre copilărie, adolescență dar și dorința de a crea casa muzeu exact așa cum a fost în perioada de cînd a fost copil.

„Casa părintească a poetului Dumitru Matcovschi a devenit muzeu cu doi ani înainte de a se trece din viață poetul. Este poate unica casă muzeu din Republica Moldova, care a fost deschisă cînd poetul era în viață, și care a asistat la deschiderea acesteia. Casa muzeu a fost aranjată după dorința sa, cele trei camere fiind casa mare, camera copilăriei poetului și camera părinților. Pentru a deschide acest muzeu, Dumitru Matcovschi a făcut o precizare, ca aceasta să corespundă acelor timpuri, să poarte amprenta timpului cînd a trăit acolo”, a declarat Valentina Rotaru, sora poetului.

O amintire ce poate reda istoria satului Vadul-Rașcov este fostul tîrg al evreilor, unde aceștia vindeau localnicilor scrumbie, stofă, cizme și multe alte mărfuri aduse din Romînia, Anglia și alte părți. A mai rămas prezent doar bustul marelui poet, traducător, prozator Ihil Şraibman care a fost și fondator bibliotecii „Iţic Mangher”, din Chișinău.

Un monument ce reprezenta comunitatea evreiască a satului este și cimitirul evreiesc, care are o pată mai puțin colorată a timpurilor. Acesta este aproape lăsat în voia sorții, iar imaginile vorbesc de la sine.

Și clopotnița fostei Biserici Sf. Nicolae, din sec. XVII mai este un simbol al istoriei care bucură mult atenția băștinașilor, a vizitatorilor dar și oficialilor. Mitropolitul Vladimir al Moldovei mai oficiază în fiecare an, la sărbătoarea Sf. Nicolae, slujbe religioase în legătură cu hramul ce a fost și nu mai este.

Festivalul a fost posibil de organizat cu suportul financiar venit din partea Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, dar organizat de AO „Casa de acasă” din comuna Vadul-Rașcov, în parteneriat cu grupul de inițiativă din satul Rașcov, stînga Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?