Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

La Tiraspol a fost marcată împlinitea a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir

27 oct. 2023,, 19:30   Societate
2435 0

La Tiraspol a avut loc o conferință științifică și educațională dedicată aniversării a 350 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai renumiți conducători ai Moldovei și a figurii remarcabile a culturii europene, omul de știință umanist, Dimitrie Cantemir.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat din Tiraspol „T. G. Șevcenko” împreună cu filiala transnistreană a Societății Geografice Ruse și Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău.

În cadrul conferinței, profesorii și studenții universității, precum și liceenii școlilor din Tiraspol au făcut prezentări dedicate personalității remarcabilului om de stat și de știință moldovean și rus, Dimitrie Cantemir, rolul său în istorie și diplomație, interesele sale științifice și lucrările istorice lăsate ca moștenire urmașilor săi.

Raportorii au remarcat că personalitatea remarcabilă a lui Dimitrie Cantemir este înscrisă în istoria a trei țări: în Moldova el este cunoscut ca un conducător înțelept și asociat al lui Petru I, în Rusia - ca om de știință, senator și consilier tinic, în Turcia - ca colecționar de folclor și muzician.

Memoria despre Dimitrie Cantemir este vie în Moldova – în cinstea sa au fost numite străzi, instituții de învățămînt, precum și un oraș din sudul republicii.


În cinstea unuia dintre cei mai mari reprezentanți ai istoriei și culturii moldovenești, Dimitrie Cantemir, Biblioteca Națională a Moldovei găzduiește expoziția "Fațetele personalității lui Dimitrie Cantemir", care va fi deschisă publicului larg pînă pe 30 noiembrie.

Compania "Poșta Moldovei" a emis o carte poștală cu marcă fixă dedicată lui Dimitrie Cantemir.

Informații mai detaliate despre istoria Moldovei, domnitorii și conducătorii săi, personalități remarcabile puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea "Istorie".

6
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?