Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

La Telenești a avut loc festivalul covoarelor

8 iul. 2021,, 21:40   Societate
1254 0

Festivalul a fost organizat în contextul sărbătorii de Sînziene, iar autorităţile publice speră ca acesta să devină o tradiţie, relatează Moldova 1. Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă adevărate opere de artă, dar şi să procure obiecte confecţionate de meşterii populari din regiune. Toate aceasta pentru prima dată au fost scoase la lumină de locuitorii din sat în cadrul festivalului „Dor ţesut în păretare".

Cei mai fericiţi au fost copiii, care au cîntat şi dansat.

„Să arătăm la lume şi la tot satul cît de bine dansăm.”

„Mi-a plăcut aici cel mai mult. Toate obiectele pe care poţi să le faci din doar un simplu covor”, au spus copiii.

La festival au venit locuitorii satelor vecine, dar şi oaspeţi din capitală.


„Cam depărtişor de Chişinău, dar uite că am lăsat azi toate ce am avut de făcut şi am venit chiar cu mare dor de trăistuţă.”

„Am contribuit şi noi cu ţoalele acestea şi am dat şi noi aici.”

„Să ai atîta răbdare să faci 100 de trăistuţe şi să le anini pe fiecare în diferiţi pomi, cu diferite flori în ele, este ceva deosebit şi chiar m-a impresionat”, au spus vizitatorii.

De asemenea, în curtea Casei de Cultură a fost organizat un tîrg al meşterilor populari, dar şi o expoziţie de pictură, lucrări realizate în cadrul unei tabere iniţiate specială pentru această sărbătoare.

„Lucrările mele sînt din fibre vegetale. Am şi păpuşele croşetate, din papură am şi am şi două covoraşe”, a spus Larisa Nastas, meşter popular.

„Am venit cu lucrări manuale personale. Am care nu sînt de vînzare, dar am şi de vînzare”, a spus Natalia Boghiu, bibliotecară.

„Pe aceste suporturi stau ceva lucrări din ceea ce am văzut noi prin sat, care şi ce impresie a avut, am aşezat pe acest pînze”, a spus Oleg Dobrovolschi, artist plastic.

Evenimentul a fost posibil graţie colaborării dintre Şcoala de Arte Plastice „Nicolae Moisei”, Teleneşti, şi Primăria satului Ciulucani.

„Iată am ajuns la un astfel de eveniment ca să arătăm şi lumii mari ce se întîmplă în satul Ciulucani, ce au cusut şi ce au făcut strămoşii noştri, să putem valorifica toate lucrurile frumoase şi să le putem transmite generaţiilor”, a spus Svetlana Caprian, directoarea Şcolii de Arte din Teleneşti.

„O amploare mai mare decît ceea ce am avut anul trecut, pentru că anul trecut a fost doar satul nostru, iar anul acesta ne-am extins. Ne dorim enorm ca această valoare - păretarul nostru - să fie valorificat şi în anii următori”, a menţionat Larisa Corman, primar al satului Ciulucani.

Ideea festivalului aparţine profesoarei de arte plastice Olga Mardari, care a cusut peste o sută de traiste din păretare vechi adunate de la oamenii din sat.

„A apărut această idee cu un an în urmă, exact de Sînziene. Am mers pe la casele doamnelor şi le-am rugat să pună pe garduri, pe porţi păretarele, să le scoată din Casa Mare spre văzul tuturor”, a spus Olga Mardari.

Festivalul „Dor ţesut în păretare” este a doua ediţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?