Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

La Rădenii Vechi a avut loc Sărbătoarea Fagului, ediția a VIII-a

9 sep. 2020,, 07:40   Societate
1714

Cea de-a VIII-a ediție a Sărbătorii Fagului s-a desfășurat la Rezervația Naturală de Stat „Plaiul Fagului” din satul Rădeni Vechi, raionul Ungheni, manifestare de importanță culturală și spirituală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat tradițional de Secția Cultură și Turism Ungheni în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, susținuți de Consiliul Raional Ungheni, Rezervația Plaiul Fagului și Primăria satul Rădenii Vechi.

Solicitată de agenție, Diana Diucusarî, directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), a menționat că în cadrul manifestării a avut loc închiderea taberei meșterilor cioplitori în lemn prin expunerea creațiilor, care rămîn să fie admirate de multe generații pe teritoriul Rezervației „Plaiul Fagului”. La ediția curentă au participat meșterii lemnari: Simion Bulbaș, (Rădenii Vechi), Ghenadie Andrei și Sergiu Andrușca (Manoilești), și Ruslan Cherimov (Sculeni), raionul Ungheni.

Potrivit sursei citate, tot aici și-a desfășurat lucrările Simpozionul științifico-artistic cu tema: „Dimensiuni și valori etnofolclorice ale albinăritului în spiritualitatea romînească”, avîndu-l ca formator și moderator pe Tudor Colac, doctor în etnologie, Institutul de Filologie Romînă „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova. Comunicările au fost prezentate de Ștefan Rîmbu, protoiereu, președinte al sectorului Relații culturale al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Diana Dicusarî, director general CNCPPCI, Viorica Dobzeu, specialist în domeniul folclorului CNCPPCI, Ina Bilețchi, directorul Școlii de Arte din Cornești, Tatiana Babin, specialist la Secția Raională Cultură și Turism Ungheni, Viorica Crețu, conducător artistic a Formației folclorice„Rădănencele” ș.a.

În cadrul simpozionului s-a expus și prezentat o expoziție de produse apicole și gastronomie tradițională de către producători din raionul Ungheni: Iraida Ene, Antonina Tocarenco și Maria Cirimpei. Pe parcursul zilei, participanții și vizitatorii au fost delectați cu muzică din folclorul tradițional al interpreților și formaților artistice de amatori: „Răzeșii” (conducător artistic - Alexandru Galiț), „Doina Prutului” (conducător artistic - Iurie Vizir), Tatiana Babin și Viorica Crețu.


Participanții la Sărbătoarea Fagului au beneficiat de Diplome de participare și premii bănești.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав