COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

La mijloc de octombrie, în Moldova înfloresc castanii (VIDEO)

La mijloc de octombrie, în Moldova înfloresc castanii (VIDEO)

Vremea rece, urmată brusc de temperaturi calde, dar și de ploi, au zăpăcit unele soiuri de copaci și arbuști, care au început a înflori.

Astfel, la mijloc de octombrie, pe străzile din capitală, dar și la Grădina Botanică pot fi admirați maci, lilieci și castani în floare. Doctorii în știință vorbesc despre o anomalie, ce apare pe fonul schimbărilor climaterice. Și dacă pentru copacii decorativi, acest fenomen nu prezintă pericol, cei fructiferi riscă să înghețe, pentru că pierd din imunitate.

Un castan înflorește pe o stradă din sectorul Botanica, situat în preajma Grădinii Zoologice. Trecătorii, care-i observă florile, se uită mirați la ele. Și într-o curte de la Ciocana un fir de mac a dat în floare, chiar dacă aceste plantele își deschid butonii în luna mai. Iar cine trece pe la Grădina Botanică din capitală va fi surprins să admire flori de liliac obișnuit care, la fel, înflorește primăvara.


„A fost o vară caniculară, ieșită din comun, în toată Europa. În Moldova – la fel. Și toamna e diferită. Totul s-a întors pe dos”, spune o locuitoare a capitalei.

Doctorii în științe biologice de la Grădina Botanică explică aceste anomalii prin faptul că mugurii au fost derutați de schimbările bruște ale vremii.
Elizaveta ONICA, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE BIOLOGICE: „Din cauza că temperaturile s-a diminuat și au căzut precipitațiile, parcă s-au trezit din somn și au început să apară florile. Vedeți la moment liliacul în floare care este o anomalie, ca un răspuns la stresul fiziologic”.

Și dacă fenomenul nu este periculos pentru copacii decorativi, în cazul pomilor fructiferi există anumite riscuri: „Acesta este un impact negativ mai mult asupra plantelor pomicole, fructifere, fiindcă înflorirea a doua oară toate substanțele hrănitoarea se utilizează din muguri florali pentru formarea florilor”, spune Elizaveta Onica.

Cu alte cuvinte, din cauza înflorii tardive, copacii riscă să înghețe la iarnă, pentru că-și pierd din imunitate. Potrivit specialiștilor, după anul 2000, astfel de fenomene se produc tot mai des, inclusiv în Republica Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load