Incendii stiri: 684
Cazul Șor stiri: 579
Preşedintele stiri: 3722

La Lozova a fost inaugurat primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice

21 dec. 2021,, 16:15   Societate
3075 0

Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS) a fost deschis astăzi, 21 decembrie, în satul Lozova, raionul Strășeni. Noul centru este un model inovator de prestare a serviciilor publice, transmite NOI.md.

Centrul va fi reprezentat de un specialist angajat în cadrul primăriei, care va facilita accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii publice, prestate de două instituții care participă în proiectul-pilot: Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale. Ulterior, gama de servicii va fi extinsă prin dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții prestatoare. Printre serviciile pe care cetățenii le pot solicita prin intermediul CUPS se numără:

- eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate,

- depunerea online a cererilor,

- verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei,


- cereri pentru indemnizații,

- programarea pentru un anumit serviciu sau ridicarea documentelor,

- achitarea plăților pentru serviciile publice.

La prima etapă, 2021-2023, vor fi inaugurate 26 de centre în țară și peste hotare, între care 17 pe lîngă primării din localități rurale și 9 în ambasade și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Criteriile de selectare a localităților-pilot au fost, printre altele, distribuția geografică, numărul populației, disponibilitatea spațiului și resurselor umane, precum și motivația acestora de a participa în acest proces. Ulterior, în funcție de experiența acumulată și de solicitări, se va putea extinde și asigura implementarea CUPS-urilor la nivel național în circa 60 de localități.

CUPS este creat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de către Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?