X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Fălești a fost oprită construcția unui memorial-monument scandalos

8 dec. 2020,, 09:45   Societate
7354 4

În Fălești a fost oprită construcția unui memorial-monument care a început să fie construit în cadrul proiectului comun "Cimitirul eroilor români", pe teritoriul liceului rus A. S. Pușkin, transmite Noi.md.

Elena Levițkaia-Pahomova a relatat în cadrul emisiunii sale de autor "Mecanismul de acțiune" de la postul de televiziune NTV-Moldova, că acest memorial a început să fie înălțat la Fălești în cadrul proiectului comun "Cimitirul Eroilor Români". În același timp, crucile cu inscripția pe plăci "eroilor români" care au apărut brusc, au fost amplasate pe teritoriul liceului rus A. S. Pușkin, în apropiere de fostul ghetou, a căror prizonieri au fost mulți locuitori pașnici ai acestei localități - fost sat de evrei.

După cum a menționat deputatul PSRM, Oleg Savva, mulți locuitori din Fălești, indignați de începerea construcției monumentului "eroilor români" pe teritoriul liceului rus A. S. Pușkin", au propus să darîme noaptea acest memorial și ei ar fi reușit acest lucru, dacă oamenii nu ar fi fost opriți. Acum lucrările de construcție a monumentului au fost oprite oficial. Crucile deja instalate au fost acoperite cu polietilenă neagră.

Investigarea acestei istorii a demonstrat că în luna august a acestui an, organizația obștească "Monument" s-a adresat consiliului raional din Fălești cu rugămintea de a-i permite să ridice un memorial-monument și la 24 august 2020 a fost aprobată decizia cu privire la construcție.

Însă, după cum a relatat președintele raionului Fălești, Serghei Fîntînă, prin decizia Consiliului Raional Fălești a fost aprobată doar încheierea acordului de parteneriat, iar în document nu era indicat cu cine se stabilește acest parteneriat. Pînă în prezent, un astfel de acord nu a fost semnat și, în reieșind din acest fapt, acțiunile de construcție a monumentului sînt neautorizate.


Consiliul raional Fălești a permis ridicarea cimitirul "eroilor români din al Doilea război mondial", dar acordul de parteneriat, care prevede implementarea treptată a proiectului, nu a fost semnat. Monumentul în viitor trebuia transferat la balanța școlii ruse "A.S. Pușkin", dar nici învățătorii acestei școli, nici elevii, nici părinții lor nu știau despre asta.

Directorul liceului "A. S. Pușkin", Anatolie Bargan, a declarat că atît pedagogii, cît și părinții sînt indignați de cele întîmplate și consideră că cel puțin trebuia să fie găsit un alt loc pentru construcția acestui monument-memorial.

Cu toate acestea, după cum s-a dovedit, există, de asemenea, o explicație rezonabilă, de ce, totuși, locul pentru construirea memorialului a fost ales anume teritoriul acestei școli.

Trebuie remarcat faptul că, lîngă această instituție școlară, în 1943 au fost într-adevăr îngropați soldați. Deputatul PSRM, Oleg Savva, care a învățat în această școală, își amintește că, pe vremuri, cînd era elev, pe teritoriul ei în timpul efectuării lucrărilor de comunicare, au fost descoperite mai multe morminte, în care a fost găsită, printre altele, o cască germană, iar pe unul dintre schelete se afla uniforma unui soldat german. În general, acolo au fost îngropați nu numai germani, dar și polonezi, austrieci, români.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?