La Domulgeni s-a desfăşurat Festivalul „Duminica Mare”

La Domulgeni s-a desfăşurat Festivalul „Duminica Mare”

Festivalul Tradițiilor „Duminica Mare" a avut loc duminică, 16 iunie, în satul Domulgeni, raionul Florești.


Evenimentul a fost organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural, Consiliul raional Florești și Primăria satului Domulgeni, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a sprijinit acţiunea în calitate de partener strategic, transmite MOLDPRES.


În cadrul Festivalului au fost amenajate mai multe zone pentru vizitatori: ograda țărănească (gastronomie tradițională); tîrgul meșteșugarilor; expoziție de covoare basarabene; universul copiilor etc. Localnicii au pregătit bucate şi specialităţi culinare după vechile rețete din zonă, iar participanții la eveniment au avut ocazia să guste din copturi și bucate pregătite tradiţional la Paști, Duminica Mare ş.a.


Totodată, meșterii populari au organizat ateliere demonstrative pentru țesutul covoarelor şi catrințelor, pentru broderie şi confecţionarea costumului național, împletirea loziilor, olărit şi ceramică, pentru copt urdă şi afumat mezeluri. De asemenea, a fost organizată o expoziţie cu vînzare pentru cei care au dorit să cumpere obiecte autentice.


Cei pasionați de tradiţii, ritualuri şi cîntece populare au putut participa la spectacolul etnofolcloric „Tradiții de la Paști pînă la Rusalii”, oferit de formaţiile folclorice din raionul Floreşti. Botezul, Curățatul fîntînii, Sînzienele, Rudă-Rudă Paparudă sînt doar cîteva dintre micile spectacole ce au prezentat tradiții și ritualuri din mediul rural.


Prezent la eveniment, secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Uşurelu, a specificat că asemenea festivaluri sînt binevenite în fiecare subzonă din ţară.


În cadrul Festivalului „Duminica Mare”, organizatorii au desfășurat şi concursul „Tradiții rurale”, la următoarele categorii: promovarea celor mai vechi tradiții gastronomice; meșteșugărit; promovarea ofertelor turistice din mediul rural. Cîștigătorii au primit diplome și premii bănești.


Din 2016, satul Domulgeni este înscris în traseul turistic de patrimoniu internaţional cu genericul „Pomul Vieţii”, elaborat de Asociația Națională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural din Republica Moldova.


În acest an, Festivalul „Duminica Mare” din Domulgeni a ajuns la cea de-a noua ediţie.


    Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    Mai multe

    Sondaj Toate

    load