Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

La Comrat a fost inaugurat centrul de asistență juridică

26 iul. 2018,, 18:45   Societate
3202 0

La 25 iulie, s-a desfășurat deschiderea oficială a Centrului de asistență juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii, creat în cadrul proiectului "Toți împreună vom spune NU torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii", implementat de Institutul pentru Democrație (Comrat) în parteneriat cu Institutul Național al Femeii din Moldova (Chișinău) și Centrul Media al Transnistriei (Tiraspol) cu sprijinul Uniunii Europene.

Evenimentul a fost unul de rezonanță. Invitatul de onoare la deschiderea centrului a fost ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

De asemenea, prezenți la inaugurarea Centrului au fost și Consilierul Politic al Delegației UE în Moldova, Elena-Alina Doroftei, Avocatul Poporului din Republica Moldova, Mihail Cotorobai, primarul Comratului Serghei Anastasov, rectorul Universității de Stat din Comrat și membrul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Zaharia, șeful relațiilor externe ale Găgăuziei Vitali Vlah, șeful direcției sănătate și protecție socială a Găgăuziei Alex Zlatovchen și mulți alți oaspeți.

Participanții au urat centrului succes, notînd importanța acestuia pentru Găgăuzia și asigurînd sprijinul din partea instituțiilor pe care le reprezintă.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a subliniat faptul că drepturile omului și democrația sînt valori fundamentale pe care UE le sprijină peste tot în lume, aceste valori stau la baza relațiilor și a Acordului de Asociere dintre RM și UE. Unul dintre angajamentele UE este de a oferi asistență și sprijin pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. Ambasadorul UE a subliniatt că este foarte bucuros să anunțe lansarea proiectului „Toți împreună vom spune Nu torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii “, implementat de Institutul pentru Democrație în parteneriat cu Centrul Media al Transnistriei și Institutul Național al Femeilor din Moldova.


Așa cum a remarcat Peter Michalko, în 2017 a devenit clar că în Republica Moldova există încă fenomenul torturii și a relelor tratamente, reamintind în acest context cazul Andrei Braguța, care, din cauza lacunelor în sistemul de detenție, a decedat în instituția penitenciară. Ambasadorul a indicat că Uniunea Europeană susține reforma poliției în contextul punerii în aplicare a Acordului de asociere și a agendei sale. În cadrul acestui program de sprijin bugetar, toate centrele de arest preventiv vor fi reparate. Cu toate acestea, programul se referă nu numai la renovarea izolatoarelor de poliție, ci și mai multe schimbări în mentalitate și comportament. Delegația UE speră că fenomenul torturii și maltratării celor aflați în custodia poliției va dispărea.

Peter Michalko a menționat că demararea acestui proiect reafirmă sprijinul continuu a UE pentru RM, care se va reflecta într-un timp scurt și în alte proiecte dedicate, în special, pentru a consolida comunitățile locale prin asigurarea cooperării strînse între agențiile guvernamentale, societatea civilă și cetățeni. Cetățeanul Republicii Moldova, indiferent de locul în care trăiește - în Chișinău, Comrat sau Tiraspol, trebuie să fie sigur de faptul că el va rămîne în centrul atenției și a sprijinului UE, a asigurat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko.

Acordarea de asistență calificată victimelor torturii este o necesitate urgentă, mai ales că mulți dintre acești oameni nu conștientizează că sînt supuși maltratării, a declarat Mihail Cotorobai, avocatul poporului Republicii Moldova.

Primarul Comratului, Serghei Anastasov, a mulțumit ambasadorului UE, Peter Michalko, pentru ajutorul Uniunii Europene în deschiderea acestui centru și implementarea altor proiecte frumoase, menționînd că rezultatul lor este resimțit la Comrat. Primarul a spus că la moment poliția municipală este diferită de poliția care a fost mai devreme.

Serghei Anastasov a reamintit că în primărie există o comisie specială care examinează cazurile de maltratare în familie. Potrivit primarului, nu ar trebui să acceptăm relele tratamente nici în cadrul instituțiilor publice, cum ar fi de exemplu primăria. Primarul a subliniat importanța pedepsirii persoanelor care folosesc tortura în instituțiile de detenție.

Pe final, Serghei Anastasov a menționat faptul că primăria va coopera cu centrul nou deschis și a urat succes în activitate echipei de proiect.

Președintele Institutului pentru Democrație, Andrei Borșevskii, a asigurat că Centrul, creat cu sprijinul UE, va oferi gratuit și, la cererea utilizatorului, asistență juridică anonimă celor care au fost supuși torturii și altor rele tratamente. De asemenea, dacă este necesar, se va acorda asistență psihologică victimelor și rudelor acestora. Ajutorul psihologic va permite victimelor torturii să diminueze efectele negative a traumei, să se reintegreze în societate, familie și în cîmpul muncii.

Centrul este situat în Comrat, pe strada Tretiacov 21/3 (telefon 078899110).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?