COVID-19 în MOLDOVA

La cine să apelăm pentru a ne disciplina vecinii gălăgioşi

La cine să apelăm pentru a ne disciplina vecinii gălăgioşi

O locuitoare din Chişinău pe nume Ana Moraru ne-a scris pe adresa de email intreaba@noi.md în speranţa că îşi va putea totuşi disciplina vecinii de bloc, care o trezesc cu regularitate în fiecare noapte.

„Bună ziua. Eu am o astfel de întrebare: vecinii mei de scară fac galăgie îndeosebi dupa ora 22.00, trîntesc ușa de la intrarea în apartament şi vorbesc tare. Eu am încercat să le explic calm că acest lucru mă deranjează, însă aşa şi nu au înţeles. Noi avem doi copii, care merg la școală. Evident, ei se trezesc de la această gălăgie. Ce măsuri ar putea fi luate? Orice sfat e binevenit. Mulţumesc.”

Răspuns:


Înainte de a vă comunica unde să apelaţi pentru a vă disciplina vecinii gălăgioşi, e bine să ştiți că tulburarea liniştii constituie o contravenție ce atentează la ordinea publică și la securitatea publică, normă care este reglementată de prevederile art. 357 din Codul contravențional al Republicii Moldova și se sancționează cu amendă de la 750 la 1500 de lei, aplicată persoanei fizice, sau cu amendă de la 5000 la 7500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Fiecare cetăţean trebuie să ştie că tulburarea liniștii în timpul nopții, de la ora 22.00 pînă la ora 07.00, este interzisă. Acțiunile care produc zgomote, cum ar fi cîntarea cu voce ridicată, semnalizarea acustică, folosirea cu intensitate auditivă a aparatajului audiovizual în locuinţe sau în locuri publice, sînt acțiuni care duc la tulburarea liniștii noastre.

Deci, dacă în intervalul cuprins între orele 22.00 și 07.00 sînteți deranjați de zgomote, aveți dreptul să apelați la serviciul 902 (poliție) și să comunicați despre situația dată. La fața locului se va prezenta un inspector de sector, care este obligat să cerceteze cazul. În baza probelor acumulate, el va decide dacă e cazul să întocmească sau nu un proces-verbal cu privire la contravenție.

Atenție însă că, de la ora 07.00 pînă la ora 22.00, trebuie să vă resemnați cu gălăgia creată de către vecini, inclusiv cu zgomotul lucrărilor de reparație.

Dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, scrieţi-ne pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load