AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Șor stiri: 402
Criza energetică stiri: 742

La Chișinăul a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la nașterea pilotului erou Leadov

8 dec. 2021,, 17:55   Societate
2468 4

La Casa Rusă din Chișinău a avut loc seară literar-muzicală dedicată aniversării a 100 de ani de la nașterea eroului Uniunii Sovietice, pilotului Grigori Leadov, în cinstea căruia după război satul moldovenesc Strîmba, unde a murit pilotul erou, a fost redenumit în Leadoveni, iar acum lîngă acest sat se află aeroportul internațional "Bălți-Leadoveni".

La evenimentul solemn au participat elevi ai liceelor din Chișinău cu diferite limbi de predare, Universul (limba de stat de predare) "M. Koțiubinski" (ucraineană), Mihai Grecu și K. Sibirski (l. rusă). Ei au cîntat cîntece din anii de război și de după război, au citit poezii pe teme patriotice.
Oaspeții, inclusiv reprezentanții Ambasadei Ruse, conducătorii organizațiilor etno-culturale, și-au exprimat recunoștința și încîntarea față de elevi și învățătorii lor care au pregătit un program creativ frumos și bogat.

Inițiatorul serii memorabile, președintele Comunității Ruse din Republica Moldova, Liudmila Lașcenova, s-a dresat tinerilor și tinerelor să nu uite eroii vremurilor de demult.

La această seară a participat soția ambasadorului rus în Moldova, Tatiana Vasnețova. Ea a subliniat că Moldova este una dintre puținele foste republici sovietice în care este onorată memoria soldaților care au eliberat lumea de fascism. Potrivit ei, organizarea unor astfel de evenimente este una dintre manifestările prieteniei dintre Rusia și Moldova.

Întîlnirea, care a avut loc în cadrul Ștafetei Internaționale de Comemorare și Recunoștință "Родина подвига – родина героя", a fost organizată de Comunitatea rusă din Republica Moldova cu sprijinul reprezentanței Rossotrudnichestvo în Republica Moldova.


Căpitanul Grigorii Leadov s-a făcut deosebit în special în primăvara anului 1944 în timpul recunoașterii apărării inamice pe malul vestic al Niprului înainte de ofensiva sovietică. Atunci el a făcut 115 curse cu succes pentru recunoașterea aeriană a țintelor apropiate și îndepărtate. Informațiile transmise de pilot au fost întotdeauna foarte exacte.

Grigorii Leadov a murit eroic în bătălia pentru Moldova din 31 mai 1944.

După război, satul moldovenesc Strîmba, unde a murit pilotul erou, a fost redenumit în Leadoveni. Acolo a fost înălțat și bustul sculptural al eroului. Acum lîngă sat se află aeroportul internațional "Bălți-Leadoveni".

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав