Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 905

La Chişinău a fost proiectat un documentar dedicat refugiaţilor din Ucraina

24 iun. 23:30   Societate
1492

Un film documentar dedicat crizei refugiaților ucraineni din Republica Moldova a fost prezentat în contextul Zilei Mondiale a Refugiaților.

Proiecția în premieră a filmului documentar ”O Țară Mică cu Inimă Mare” a avut loc la Centrul Industriilor Creative ARTCOR, unde s-au întîlnit reprezentanți ai Ministerului Culturii, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ai industriilor creative, susținătorilor acestui proiect, presei locale și internaționale.

“Mă bucur că aceste istorii vor fi văzute de mai mulți oameni și peste hotarele țării pentru a înțelege ce înseamnă “o țară mică cu inimă mare". Aceste familii reprezintă cultura și ospitalitatea moldovenilor, care au oferit o oază de liniște și siguranță vecinilor aflați în mare dificultate”, a declarat Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova.

Documentarul a fost filmat în această primăvară, cînd familiile ucrainene au fugit din fața bombardamentelor care le-au distrus casele, trecînd, în consecință, granița în Republica Moldova în căutarea siguranței și a refugiului. Filmul spune povestea moldovenilor care și-au deschis imediat ușile și inimile, în mod sincronizat, fără ca cineva să le ceară acest lucru.

Din luna februarie și pînă în prezent, peste jumătate de milion de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul țării noastre, iar peste 80 de mii se află în prezent aici, jumătate dintre ei fiind copii. În această perioadă, peste 100 de bebeluși ucraineni s-au născut în Republica Moldova, iar peste 6000 de copii din țara vecină au fost încadrați în sistemul nostru de învățămînt.


Возможно, это изображение 7 человек, люди сидят, люди стоят и в помещении

Возможно, это изображение 2 человека и в помещении

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав