X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1121

La Chişinău a fost lansată Săptămîna de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile

5 sep. 21:00   Societate
1354 0

Republica Moldova va participa la Săptămîna globală de acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile. În perioada 5-11 septembrie, vor fi organizate la nivel național acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile (BNT), relatează Noi.md cu referire la moldpres.md.

R. Moldova se alătură campaniei Săptămîna globală de acțiuni în BNT cu genericul "Investiți pentru a proteja!". Centrele de sănătate publică ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale și comunitare vor organiza activități de sensibilizare a populației privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în 16 comunități din opt raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, a festivalurilor gastronomice.

„Bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, hipertensiunea, cancerul, bolile respiratorii cronice, diabetul, bolile mintale și afecțiunile neurologice, bolile de rinichi cronice și altele sînt doar o parte din BNT. La nivel global opt din zece decese (78%) sînt cauzate de BNT. În Republica Moldova, nouă decese din zece (89%) sînt provocate de BNT”, arată un comunicat al programului Viaţă sănătoasă.

Săptămîna globală de acțiuni în BNT este o campanie inițiată pentru a crește gradul de conștientizare de către societate a nevoii de a da prioritate urgentă finanțării prevenirii și controlului BNT și de a construi sisteme de sănătate reziliente care să nu lase pe nimeni fără asistența necesară. Campania este organizată la nivel global al cincilea an consecutiv de NCD Alliance (Alianța BNT).Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав