Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

La Chișinău a fost discutată problema acceptării refugiaților

30 sep. 2021,, 10:40   Societate
3594 5

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Vladimir Cuc, a discutat cu reprezentantul Oficiului Înaltului comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați în Europa Centrală Roland Sebastian Schilling subiectul privind cooperarea în domeniul asigurării necesităților de bază ale solicitanților de azil în republică, scrie newsmaker.md.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la întrevederea cu reprezentantul ONU, Vladimir Cuc a confirmat disponibilitatea autorităților naționale de a avansa în implementarea angajamentelor asumate în contextul Forumului Global pentru Refugiați din 2019 în mod special la capitolul asigurării necesităților de bază a solicitanților de azil aflați pe teritoriul Republicii Moldova (accesul la asigurarea medicală și alte domenii).

Amintim că anterior, pe 19 august, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Natalia Gavrilița a declarat că, deocamdată, nu se pune problema ca Moldova să primească refugiați din Afganistan. Atunci ea a spus că Guvernul este îngrijorat mai mult de soarta cetățenilor moldoveni care au rămas în Afganistan.

Menționăm faptul că Republica Moldova a semnat Declarația privind garanțiile de călătorie în caz de evacuare a persoanelor din Afganistan, alături de aproape o sută de alte state. Dar nimeni din țara noastră nu vorbește despre cine a semnat această declarație, angajîndu-se din numele statului să facă tot posibilul pentru ca cetățenii Afganistanului să se poată deplasa liber în Moldova.

Totodată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Republica Moldova deocamdată nu este pregătită să accepte refugiați din Afganistan, iar acest subiect nu a fost încă discutat.


”Cred că o să obținem mai multe informații și o să analizăm dacă e posibil așa ceva și în ce măsură noi putem contribui, pentru că trebuie să înțelegem că este o criză umanitară. E vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile, care în momentul de față se află în mare pericol în Afganistan”, a declarat Igor Grosu.„Trebuie să vedem în ce măsură ne putem aduce contribuția, nu trebuie să rămînem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sînt ziariștii, liderii societății civile, doamnele care au apucat ceva timp de emancipare, s-au poziționat în societatea afgană. Acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a adăugat speakerul Parlamentului.

Totodată, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se arată indignat de această situație, declarînd că Statele Unite ale Americii nu au nici cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor sale geopolitice asupra altor țări, iar autoritățile moldovenești nu ar trebui să asume fără consultări publice largi angajamentele de a primi refugiați din Afganistan.

PCRM a calificat drept curios faptul că înalții oficiali ai statului, în special președintele Parlamentului Igor Grosu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița, afirmă că nu a existat nicio discuție și că nu există o decizie cu privire la problema primirii refugiaților din Afganistan.

„Există două opțiuni. Fie „oamenii noștri buni!” își păcălesc fără rușine proprii cetățeni. Sau, ceea ce este mult mai rău, Departamentul de Stat al SUA nu a considerat necesar să discute această problemă cu ei, ci pur și simplu a emis o directivă și i-a pus în fața unui fapt împlinit. În ambele cazuri, situația este extrem de umilitoare pentru un stat suveran și cetățenii săi”, se specifică în declarația PSRM.

„Dacă este o declarație comună, societatea are dreptul să știe cine a semnat-o din partea Republicii Moldova. Și de ce nici președintele Parlamentului, nici Premierul nu știu nimic despre asta. Oare pot fi semnate astfel de documente într-o republică parlamentară, ocolind Legislativul?”, menționează PSRM.

„Această situație este extrem de umilitoare. Cetățenii unui stat suveran nu știu cine a luat acest tip de decizie, cîți refugiați afgani vor fi „distribuiți” în Moldova, din contul căror mijloace vor fi întreținuți. Dar - cel mai important lucru - avem noi dreptul să luăm decizii suverane în conformitate cu propriile interese naționale sau grupul de „oameni buni” cu maniere de cinici și trădătorilor care au acaparat puterea deja au privat poporul moldovenesc de un asemenea drept?”, a specificat PCRM.

Trebuie remarcat faptul că la primul Forum Global al Refugiaților din lume în 2019, 3 mii de participanți la forum au promis locuri de muncă, școlarizare accesibilă, o nouă politică de stat în ceea ce privește reinstalarea și cazarea refugiaților, precum și sprijin pentru țările gazdă. În special, Banca Mondială a promis atunci să aloce 2,2 miliarde de dolari pentru dezvoltarea țărilor care găzduiesc refugiați, precum și pentru stimularea sectorului privat și crearea de locuri de muncă. O declarație similară a făcut și Banca Inter-Americană de Dezvoltare, promițînd să ofere 1 miliard de dolari. În plus, statele, întreprinderile și alte părți interesate au promis sprijin financiar refugiaților și comunităților gazdă în valoare de peste 2 miliarde de dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?