COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6784
Coronavirus stiri: 7607

La Centrul „C. Brîncuși” a fost vernisată o expoziție de gravură

18 aug. 18:15   Societate
1132 0

O expoziție de artă plastică contemporană a Bienalei Internaționale de Pictură, ediția a VI-a, a fost inaugurată ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova și instituția-gazdă. Expoziția cuprinde 66 de lucrări, realizate de 50 de autori din Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Potrivit doctorului în studiul artelor, Tatiana Rașchitor, conferențiar universitar, Bienala de Gravură din Chișinău prezintă un fenomen unic pentru Republica Moldova. ”Pe lîngă scopul de a prezenta și promova tehnicile clasice și noi ale gravurii, bienala are rolul de a puncta și a perpetua istoria artei gravurii naționale. Conectarea la aceste valori culturale și la propriul trecut ne oferă libertatea de a alege și a acționa ca atare, făcîndu-ne capabili să ne găsim locul în interiorul istoriei”, a constatat Tatiana Rașchitor, potrivit sursei citate.

În context, profesorul universitar, graficianul Alexei Colîbneac, președintele juriului, a afirmat că cea de-a VI-a ediție a Bienalei Internaționale de Gravură aduce în fața spectatorului un vast eșantion de opere, acestea exprimînd aspirațiile plastice și noile tehnologii de implementare a discursului artistic.

”Expoziția propune iubitorilor de gravură și celor care sînt interesați de stampa contemporană o impresionantă colecție de lucrări, bogată prin realizări tehnice, conceptuale și ideatice. În cadrul evenimentului se lansează și un concurs al tehnicilor tradiționale și moderne de creare de gravuri și mesaje artistice și valorice”, a subliniat Alexei Colîbneac.


Premiul I a fost obținut de Corneliu Bulat (Moldova), premiul II - de Iuliana-Alexandra Tîrpescu (România) și premiul III – de Dumitru Lungu (Moldova). Atena-Elena Simionescu (România) a fost distinsă cu Diploma de Onoare a Ministerului Culturii, iar Dumitru Pomîrleanu (Moldova) - cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici. Cu diplome de excelență s-au ales mai mulți artiști plastici din țările participante la concurs.

Bienala Internațională de Gravură, ediția a VI-a, se desfășoară în perioada 12-22 august. Expoziția va fi deschisă pînă la 22 august.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽