Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

La ce etapă este construcția drumului și a podului de peste Prut din Leova

8 aug. 2022,, 08:00   Societate
2307 0

Pentru fluidizarea traficului de persoane și mărfuri, la 25 iunie, curent, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis să fie instituit un nou punct de trecere a frontierei de stat „LeovaBumbăta”, ce va fi deschis traficului internațional, pe segmentul moldo-român.

Deschiderea noului punct de trecere a frontierei va avea loc imediat ce vor fi executate lucrările de construcție a drumului de acces și infrastructura necesară amenajării pe malul rîului Prut a unui pod de pontoane, transmite Jurnal.md.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a vizitat sîmbătă drumul de acces spre viitorul pod flotant de peste Prut.

„Acesta va uni oraşul Leova cu satul Bumbăta, România şi va contribui la fluidizarea transportului de mărfuri de mare tonaj. Ulterior, dorim ca acest punct de trecere a frontierei să devină pod de piatră, care să faciliteze circulația liberă a cetățenilor noștri în țările UE”, a menționat vicepremierul.

Astăzi lucrările sînt la etapa construcţiei drumului pînă la pod cu o lungime de aproximativ 3,6 km. Totodată se efectuează lucrări de terasament la drumul de acces și la platforma unde urmează să fie amenajat punctul de trecere a frontierei. Tot aici este amenajată zona unde se va instala uzina de beton. Potrivit autorităților, au fost transportate și stocate la fața locului materiale de construcție necesare la construcția podului: 10.500 tone de amestec nisip-prundiș și 8.500 de piatra spartă.


Amintim că aici a existat un pod distrus cu 78 de ani în urmă, în 1944. Podul unea localitățile Leova și Bumbăta, de pe cele două maluri ale Prutului, pod care data în documentele istorice încă în 1781, presupus a fi construit după războiul ruso-turc din anii 1768–1774.

  • 1/4

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?