X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La ce etapă a ajuns cazul medicilor rezidenţi daţi în judecată de ministerul Sănătăţii

4 ian. 2019,, 13:40   Societate
2607 0

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reușit să soluționeze pe cale amiabilă 40 din cele aproximativ 100 de cazuri în care medicii rezidenți au fost acționați în judecată de autorități pentru că au refuzat să se angajeze conform repartițiilor.

Într-un interviu oferit portalului Bizlaw.md, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, confirmă acest lucru, menţionînd, tototadă, că mai există cazuri în care se negociază în continuare în vederea identificării unei formule de soluționare a litigiilor.

"Pe parcursul anilor 2017 și 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a avut mai multe discuții cu absolvenții studiilor de rezidențiat acționați în instanțele judecătorești, în intenția de mediere judiciară, ca modalitate de soluţionare amiabilă a litigiilor respective. Astfel, în 40 de cazuri, din cele acționate în judecată, s-a ajuns la soluții amiabile, medicii vizați acceptînd să se angajeze în cadrul sistemului public de sănătate conform repartizării. Mai există cazuri de negocieri privind identificarea unei formule de soluționare a litigiilor. Totuși, există mai multe cazuri în care instanțele judecătoreși au examinat acțiunile înaintate de Minister și, prin hotărîri judecătorești devenite definitive și irevocabile, au dispus încasarea integrală din contul persoanelor acționate, care după finalizarea studiilor de rezidențiat nu și-au onorat obligațiile contractuale de a activa conform repartizării, a cheltuielilor de instruire suportate din contul bugetului de stat", a declarat Silvia Radu.

În august 2017, 103 tineri specialiștiai promoţiei 2016 ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (USMF) au fost acţionaţi în judecată de Ministerul Sănătăţii, care le cere să restituie statului banii alocaţi pentru studii, sume cuprinse între 190 şi 235 de mii de lei, sau să lucreze în instituţiile medicale în care sunt repartizaţi, după ce aceştia au refuzat să să se angajeze conform repartițiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?