TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

La Bălți a început construcția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic

În orașul Bălți a demarat construcția Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Prim-ministrul Ion Chicu a participat ieri la lansarea oficială a lucrărilor de construcție, alături de E.S. Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, reprezentanți ai Ambasadelor Suediei, Marii Britanii și Irlandei de Nord, ministrul Ion Perju, ș.a. Instituția va exercita un impact pozitiv asupra celor peste 4500 de studenți ai Universității din Bălți Alecu Russo care vor beneficia de laboratoare, zone de printare 3D, robotică, microelectronică ș.a.

De asemenea, companiile din domeniul IT, creativitate și automotive din regiune vor putea crea proiecte de colaborare, cercetare și dezvoltare tehnologică în cadrul Centrului. Scopul principal al Centrului este de a crea un mediu de afaceri favorabil și inovativ în regiune. Centrul de inovare va fi construit cu suportul partenerilor de dezvoltare din SUA, Suedia și Marea Britanie.

E.S Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan a declarat că, finanțatorii proiectului, vor contribui la dotarea instituției cu peste 500 de mii de dolari. Astfel, CITT va fi cel mai dotat din seria centrelor de excelență din domeniul industriei precum: Tekwill, ArCor, Fablab, ZIPHouse și Clasa Viitorului. Proiectul prevede reconstrucția a două blocuri nefinisate din cadrul Universității de Stat Alecu Russo.

Centrul va avea o suprafață de cca 6000 m2 și va activa pe lîngă Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți, în baza unui Acord de colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord Valoarea totală a proiectului este de cca 37 de milioane de lei, dintre care 28,5 milioane de lei au fost alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar peste 9 milioane lei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova (USAID).


De asemenea, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a decis alocarea a 16 milioane de lei pentru lucrările ce urmează să fie executate pînă la sfîrșitul anului 2020.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load