X 

La Bălți a avut loc o simulare a unei situații de cutremur

20 mai. 13:30   Societate
2652 0

Astfel, pe alertă au fost ridicate toate serviciile raionale de urgență, formațiunile protecției civile, dar și forțele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). La aplicații au participat mai multe instituții din municipiu, printre care un liceu și întreprinderea SA „Cet-Nord”.

Conform scenariului, cutremurul s-a produs în dimineața zilei în munţii Carpaţi la o distanță aproximativă de 350 km de teritoriul municipiului Bălți, scrie newsmaker.md.

„În urma calamității naturale, pe teritoriul raionului au fost înregistrate deteriorări esenţiale la blocurile locative, casele de locuit particulare din oraș şi sate cu producerea incendiilor în sectorul locativ. Totodată au fost raportate deteriorări a drumurilor cu multiple accidente de circulație, soldate cu un număr mare de persoane rănite, precum și un accident feroviar cu scurgerea substanțelor toxice. De asemenea au fost deteriorate liniile de comunicație, energie electrică și rețelele de gaze naturale”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Astfel, pe alertă au fost ridicate toate serviciile raionale de urgență, formațiunile protecției civile, dar și forțele IGSU. Totodată, pentru gestionarea situațiilor de criză a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor în situații de risc.

„Pentru lichidarea consecințelor avariei la calea ferată cu scurgerea substanțelor toxice, forțele implicate au efectuat acţiunile de localizare a focarului de contaminare cu neadmiterea răspîndirii substanţelor toxice în mediul înconjurător”, a comunicat Inspectoratul.


O altă acțiune a fost simulată la Liceul Teoretic „Aleksandr Pușkin” din municipiul Bălți.

„Aici, sinistrații au fost deblocați și evacuați de la etajul 3 a clădirii avariate, fiind ulterior preluați de angajații Serviciului Asistență Medicală Urgentă”, au precizat reprezentanții Inspectoratului.

Au fost organizate și lucrări de salvare a angajaților sinistrați la întreprinderea SA «Cet-Nord» din municipiul Bălți, cu evacuarea acestora din zona afectată.

Tot în cadrul aplicațiilor, pe traseul R-14, salvatorii din nordul țării și echipele medicale au efectuat lucrările de descarcerare în urma unui accidentului rutier cu implicarea mai multor autovehicule. „Persoanele au fost deblocate din fiarele autoturismelor avariate, fiind de urgență transportate la spitalul raional pentru intervenții medicale necesare”, au menționat salvatorii.

Mai mult, în cadrul „Spitalului Clinic Bălți” s-au simulat situații de acordare a asistenței medicale urgente, triajul medical, dar și primirea bolnavilor accidentați în urma situației excepționale înregistrate în țară.

Potrivit IGSU, astfel de aplicații sînt organizate în fiecare raion o dată la cinci ani și au drept scop verificarea capacităților de reacție și conducere a structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?