X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

La 8 ani de la furtul miliardului, dosarul bate pasul pe loc

1 apr. 2022,, 08:45   Societate
2781 0

La 8 ani de la Furtul Miliardului, dosarul este încă investigat de către procurori și nu există o finalitate. Potrivit șefului interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, dosarul este unul complex, iar investigarea acestuia „nu este una simplă și este o acțiune transfrontalieră”.

Cauza nu poate fi expediată în instanța de judecată în privința beneficiarilor, deoarece aceștia nu se află pe teritoriul RM. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de joi seară, 31 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Toți știm că cauza furtului miliardului este o cauză foarte și foarte complexă, care cuprinde foarte multe ramuri sau foarte multe direcții prin care a fost comisă această infracțiune. La moment, se investighează, inclusiv, și acțiunile unor membri și ai Guvernului, și ai ex-factorilor de la BNM și altor instituții. Să dau concret nume, eu, la moment, nu pot. Avînd în vedere faptul că ancheta este încă în desfășurare în direcția respectivă, eu nu pot să dau mai multe detalii”, a precizat Elena Cazacov.

În replică, doctorul habilitat în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, a spus: „Avem mai mult de 8 ani de zile ancheta în desfășurare. Oare la Procuratura Anticorupție nu le e rușine să spună ancheta în desfășurare?”.

Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, dosarul este unul complicat, fiindcă banii au fost furați prin diferite scheme de offshore, iar unele state nu sînt receptive.


„A investiga o cauză penală, mai ales cum este una a furtului miliardului, care toți cunoaștem că nu este una simplă și este o acțiune transfrontalieră, reieșind din faptul că toată mărimea banilor care au fost sustrași, a fost sustrasă prin diferite fonduri offshore și diferite țări. Pentru ca să ajungem la destinația finală, sînt necesare multe investigații în diferite țări. Nu toate sînt receptive ca să răspundă”, a zis Cazacov.

Pînă la moment, ceea ce ține de cauza frauda bancară, au fost finalizate 7 cauze penale, din care 6 deja sînt în instanța de judecată, a mai menționat aceasta.

Beneficiarii Furtului Miliardului nu sînt întemnițați, deoarece probele trebuie să fie cercetate în instanță și martorii urmează a fi audiați și în instanța de judecată.

„Pentru a ajunge la pușcărie, este necesară emiterea unei sentințe. Problematica care apare în cadrul urmării penale, aceeași problematică apare, ulterior, și în instanța de judecată. Instanța nu acceptă condamnarea persoanelor doar în baza probelor pe care procurorul le-a pus pe masă. Toate probele respective urmează să fie cercetate nemijlocit în instanța de judecată. Martorul care a fost audiat în cadrul urmăririi penale, urmează să fie audiat repetat, nemijlocit, în instanța de judecată ori, în caz contrar, instanța de judecată nu va lua ca probă declarațiile acestui martor”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție.

Cauza penală nu poate fi finalizată, pentru că participanții la furt nu se află în Republica Moldova.

„Ca să înțelegeți impedimentul în privința unor participanți. Motivul dincare nu poate fi expediată cauza în instanța de judecată în privința acestora este anume lipsa lor pe teritoriul RM. Din acest motiv, Procuratura Generală a înaintat o propunere către Ministerul Justiției cu privire la modificarea legislației procesual-penale anume sub acest aspect, ca noi să putem finaliza aceste cauze penale și să le dăm justiției”, a afirmat Elena Cazacov.

Furtul Miliardului este numele dat de presă unor mișcări financiare prin care în perioada 2012–2014, din Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank din Republica Moldova a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?